Annons

Conte vill leda ett "mer enat" Italien

Giuseppe Conte får mandat att bilda en ny italiensk regering och säger sig vilja leda ett enat och inkluderande Italien.
Men först måste han få två partier som fram till nyligen var ärkefiender att enas om hur det ska gå till.
Italien • Publicerad 29 augusti 2019
Nygamla premiärministern Giuseppe Conte efter att ha träffat president Sergio Mattarella och fått mandat att bilda regering.
Nygamla premiärministern Giuseppe Conte efter att ha träffat president Sergio Mattarella och fått mandat att bilda regering.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Den nyligen avgångne premiärministern Conte träffade presidenten Sergio Mattarella på torsdagsmorgonen och fick av honom mandat att forma en regering mellan Femstjärnerörelsen (M5S) och Demokratiska partiet (PD).

– Vi måste omvandla den här krisen till en möjlighet, säger Conte efter mötet, och säger att en ny regering ska styra ett "mer rättvist, mer enat, mer inkluderande Italien".

Annons

Enligt honom kan en regering komma att presenteras inom de närmaste dagarna. De omaka partierna har dock ännu inte kommit överens om någon politisk plattform eller om fördelningen av ministrar.

Vill ha stor EU-roll

Den partilöse Conte handplockades för att leda den tidigare regeringen, som byggde på en skör kompromiss mellan Femstjärnerörelsen och ytterhögerpartiet Lega.

Legaledaren Matteo Salvini tvingade fram en regeringskris med sikte på ett nyval – mot en bakgrund av att hans parti passerat M5S med råge i opinionsmätningarna – var på Conte avgick.

Efter veckor av förhandlingar verkar antietablissemangspartiet M5S och socialdemokratiska och EU-vänliga PD alltså ha enats om ett samarbete, men mycket återstår innan en regering kan bildas.

Conte säger att den nya regeringen omedelbart kommer att behöva ta itu med budgetförhandlingar och att man kommer att jobba för att modernisera landet.

– Vi måste ta igen förlorad tid så att Italien kan spela den ledande roll (inom EU) som ett grundarland förtjänar, säger Conte.

Hänger på nätvotering

För bara några veckor sedan var M5S och PD svurna fiender. Nu ska de komma överens om en italiensk budget för nästa år.

M5S resa från en gräsrotsrörelse till att i fjolårets val vara Italiens största parti har präglats av kritik mot det man beskrivit som en korrupt elit i de etablerade politiska blocken. Inte sällan riktades udden mot den tidigare premiärministern Matteo Renzi (PD).

Partiet vilar på en direktdemokratisk grund och konsulterar sina medlemmar i nätbaserade omröstningar. M5S-ledaren Luigi di Maio kräver att ett regeringssamarbete ska godkännas av de ungefär 100 000 medlemmarna i en sådan omröstning innan det kan bli verklighet.

– Bara om de röstar för kommer M5S att stödja den föreslagna regeringen, har di Maio tidigare sagt.

Manar till protest

Annons

Legaledaren Matteo Salvini, vars önskan om ett nyval ser ut att gå om intet, ställer sig i tvär opposition mot den föreslagna nya regeringsbildningen.

Salvini hävdar att M5S och PD endast står samman i ett hat mot Lega och beskriver samarbetet som odemokratiskt och "fött i Bryssel" endast i syfte att mota bort honom.

Han har redan vid tidigare tillfällen manat italienare att gå ut på gatorna och demonstrera för ett nyval och för att ge Lega "fullständigt mandat" att driva igenom politik. Nu kallar Salvini till en demonstration i Rom i mitten av oktober för att "kräva respekt för demokratin".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons