Annons

IVO-kritik efter funktionshindrads död

Vård • Publicerad 17 november 2019
IVO kritiserar nu både boendet och sjukhuset. Arkivbild.
IVO kritiserar nu både boendet och sjukhuset. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En funktionshindrad patient med en sond för matning direkt in i magen avled efter att ha sökt vård på sjukhuset i Västerås. Nu får både sjukhuset och LSS-boendet kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rapporterar SVT Västmanland.

Patienten hade magsmärtor, och togs till akuten. Det visade sig senare, efter patientens död, att det rörde sig om bukhinneinflammation eftersom sonden hamnat ur läge.

Annons

Sjukhuset skickade dock tillbaka patienten till sitt boende efter att ha beslutat att sonden skulle bytas vid ett senare tillfälle.

Där avled patienten, efter att ha lämnats utan tillsyn i 10,5 timmar under natten.

IVO kritiserar både sjukhuset och boendet. Sjukhuset borde ha tagit reda på mer om patientens tillstånd för att kunna ställa rätt diagnos, och boendet borde ha kontaktat joursjuksköterskan för att få hjälp med bedömning och vägledning om fortsatt vård, enligt IVO.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons