Annons

Japan går vidare med momshöjning

Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
Japans regering, med premiärminister Shinzo Abe, har efter två uppskov genomfört en momshöjning som befaras slå mot japansk konsumtion och därmed tillväxten i landet. Arkivbild.
Japans regering, med premiärminister Shinzo Abe, har efter två uppskov genomfört en momshöjning som befaras slå mot japansk konsumtion och därmed tillväxten i landet. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Japans regering, med premiärminister Shinzo Abe, har efter två uppskov höjt momsen från 8 till 10 procent, med undantag för vissa varugrupper. Åtgärden ses som avgörande för att få ordning på de pressade statsfinanserna, men riskerar samtidigt att leda till en recession.

Inför momshöjningen köade japaner för att köpa vin, smink och juveler.

Annons

Regeringen höjde momsen från 5 till 8 procent för drygt fem år sedan och då föll konsumtionen kraftigt i landet.

För att mildra effekten på låginkomsttagare har vissa livsmedel och drycker undantagits från momshöjningen. Regeringen har även utlovat rabatter och matkuponger till utsatta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons