Japan visade gammal god VM-form och slog Skottland med 2–1 i fotbolls-VM.
Skotskorna är nu nära att bli utslagna.
Fotboll • Publicerad 14 juni 2019
Yuika Sugasawa, andra från vänster, firar efter sitt 2–0-mål.
Yuika Sugasawa, andra från vänster, firar efter sitt 2–0-mål.Foto: David Vincent/AP/TT

Efter 0–0 i premiären mot lågt rankade Argentina var det många som undrade hur det egentligen står till med Japan, världsmästare 2011 och VM-finalister för fyra år sedan.

Mot Skottland kunde det mesta av tvivlet borstas bort. Japanskorna stod för en stabil insats och vann efter två mål i den första halvleken. Skottland reducerade i slutet av matchen, men kunde trots en rejäl forcering inte kvittera.

Skotskorna väntar fortfarande på sin första VM-seger. Nu kom den andra förlusten efter 1–2 i premiären mot England.

De båda japanska målen kom efter tveksamma försvarsingripanden.

Mana Iwabuchi sköt 1–0 sedan det skotska försvaret agerat slarvigt med en rensning. Ledningsmålet kom i den 23:e minuten. En kvart senare fick Japan en tveksam straff tilldömt sig. Skotska backen Rachel Corsie kom på efterkälken och la armen på Yuika Sugasawas axel. Japanskan föll och domaren pekade på straffpunkten. Sugasawa slog enkelt in straffen förbi målvakten Lee Alexander.

Den skotska reduceringen lät vänta på sig till den 88:e minuten. Lana Clelland bjöds på ett öppet läge och sköt 2–1, ett långskott från utanför straffområdet. Men då var det bara två minuter kvar att spela och Skottland kom inte närmare..

Resultatet i grupp D innebär att Japan har 4 poäng inför sista matchen mot England på onsdag. Skottland möter Argentina samma dag.