Annons

Jättetråkig match viktig för damfotbollen

Att möta Lettland i fotboll är inte roligt, säger Caroline Seger.
Men tråkigt kan också vara bra.
Fotboll • Publicerad 4 september 2019
Caroline Seger.
Caroline Seger.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kvalet till fotbolls-EM 2021 ser annorlunda ut än tidigare. Förkvalet, där de sämst rankade länderna gjorde upp om platser till huvudkvalet, har slopats och i stället är alla europeiska länder med i samma kvalupplägg.

Det är till exempel därför Sverige inledde sitt EM-kval på tisdagen med match mot Lettland, 93:a i världen, som de senaste åren har missat att gå vidare från förkvalen. Sverige vann med 4–1, men det var en svårspelad motståndare och alla svenska mål kom på fasta situationer.

Nödvändigt ont

Annons

– Jag har spelat mot motståndare som spelar lågt förut, men jag tror inte att jag har upplevt ett försvarsspel på det här sättet tidigare. Jag vet inte ens hur man tränar sig själv för att luckra upp ett sådant här försvar, säger Caroline Seger.

– Jag säger inte att det är fel, men det är oerhört tråkigt.

Kontrasten mot den senaste landskampen, när Sverige slog England i en underhållande match om VM-bronset, kunde inte vara mycket större. Samtidigt vet den svenska lagkaptenen hur viktigt det är för damfotbollen i stort att länder som Lettland får mäta sig med bra motstånd.

– Om utvecklingen någon gång ska gå i rätt riktning och vi ska ge fler lag chansen att utvecklas så är det svårt att säga ”nej, vi får inte släppa in er”. Någonstans måste det bli en öppning för de här lagen att kunna växa, för att de ska se vilken nivåskillnad det är och hur de måste träna för att bli bättre.

"Stort för dem"

Efter tisdagens match var det inte bara besvikna miner i Lettland. Flera lettiska spelare kunde trots förlusten glädja sig åt att få byta tröjor med några av de svenska stjärnorna.

– Jag lovade bort mina två tröjor, säger Kosovare Asllani.

– Jag vet inte om de var glada för sin prestation eller för att vi lovade bort våra tröjor. Det är ju en stor match för dem, det märks.

Asllani tycker precis som Seger att det i slutändan är bra att också de sämre rankade lagen får plats i de riktiga mästerskapskvalen.

– Jag tycker ändå det, även om vi som spelare vill möta de bästa lagen. Det är inte de roligaste matcherna att spela.

– Men vi gjorde det väldigt bra i VM och det är klart att de får förebilder, och det märks att de har haft koll på oss. Det är bara positivt. Om vi kan inspirera både de i vår egen ålder som spelar och de yngre, så har vi gjort det väldigt bra.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons