Annons

Johnson ska ringa upp Löfven

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att ringa upp statsminister Stefan Löfven "i närtid" för att prata brexit.
Brexit • Publicerad 5 oktober 2019
Finlands statsminister Antti Rinne och statsminister Stefan Löfven vid ett möte i somras. Arkivbild.
Finlands statsminister Antti Rinne och statsminister Stefan Löfven vid ett möte i somras. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Det bekräftar Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander för TT på lördagskvällen.

Tidigare på dagen besökte Löfven Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors för att diskutera brexit och andra EU-frågor.

Annons

Finland är ordförandeland i EU:s ministerråd och på lördagen ringde Boris Johnson till Rinne. Budskapet från Helsingfors gick rakt på sak, enligt : Den brittiska regeringens förslag för att ersätta det ursprungliga brexitavtalet räcker inte och inom en vecka måste en lösning finnas på plats.

Inom en vecka

Socialdemokraten Rinne har i höst varit pessimistisk över möjligheten att EU och Storbritannien ska kunna skiljas efter ett ingånget utträdesavtal. Efter samtalet med Johnson kallade Rinne situationen ytterst allvarlig.

"Jag konstaterade att de föreslagna lösningarna inte tryggar Långfredagsavtalet, EU:s sammanhållning eller den inre marknadens funktion", skriver finländaren i ett pressmeddelande.

Enligt Rinne höll Johnson med honom om att en lösning måste hittas inom en vecka.

Öppnar för uppskov

På det finsksvenska statsministermötet förklarade sig Löfven villig att ge Storbritannien mer tid – förutsatt att britterna kan motivera det.

– Det är klart att vi är beredda att diskutera ett uppskov, för vi vill undvika en hård brexit. Men vi vill också att det finns ett skäl för ett uppskov. Ovissheten kan inte fortgå, utan det krävs något slags struktur, en process för hur saken framskrider, sade Löfven.

En talesperson för EU-kommissionen underströk på fredagen att de brittiska förslagen inte kan utgöra grunden för att nå fram till ett utträdesavtal.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons