Annons
Nyheter

Tidigare elev sköt ihjäl 17 personer

Han hade blivit avstängd – och återvände med skjutvapen. Den 19-årige före detta eleven sköt ihjäl 17 personer på skolan i USA.
– Han gick från klassrum till klassrum, säger eleven Matthew Walker, till ABC News.
USA • Publicerad 14 februari 2018 • Uppdaterad 15 februari 2018
En polisman talar med elever vid skolan i Parkland i Florida efter skottlossningen.
En polisman talar med elever vid skolan i Parkland i Florida efter skottlossningen.Foto: Wilfredo Lee

Skoldagen var nästan slut på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, när brandlarmet gick. Samtidigt startade skjutandet, och eleverna stängde in sig i klassrummen eller sprang i panik ut från skolan.

– De var alla väldigt rädda. Och nästan i chock när de kom ut från skolan, säger stadens borgmästare Christine Hunschofsky, som talat med flera elever, till CNN.

Annons

Den misstänkte gärningsmannen överlämnade sig lugnt och stilla till polisen efteråt. Då hade han dödat 17 människor. Tolv personer hittades döda inne på skolan, två strax utanför och en till på gatan. Två personer avled på sjukhus av sina skador.

– Det är en katastrof. Jag saknar ord, säger den lokale polischefen Scott Israel.

Bland dödsoffren finns både ungdomar och vuxna. Ytterligare över tio personer vårdas på sjukhus med skottskador. Även gärningsmannen undersöktes på sjukhus för att sedan lämnas över till polisen, enligt CNN.

Skytten använde ett halvautomatiskt vapen, och bar på många magasin med ammunition, enligt polisen. Han har tidigare gått på skolan men blivit avstängd av "disciplinära skäl", enligt polischefen.

– Vi har redan börjat granska sajter och inlägg han gjort på sociala medier, säger Israel, och kallar flera av inläggen "väldigt, väldigt oroande".

Anhöriga tröstar varandra efter skolskjutningen.
Anhöriga tröstar varandra efter skolskjutningen.Foto: Wilfredo Lee

Skolan hade inte mottagit något hot om att skjutningen skulle ske, enligt Robert Runcie, skolchef i området.

– Det är en fruktansvärd situation, säger han.

Hundratals elever sprang i panik ut från skolan medan skottlossningen pågick. Eleven Nicole Baltzer satt i klassrummet när brandalarmet började tjuta. Medan eleverna utrymde skolan hörde hon sex skott, och alla började springa.

– Jag hörde så många skott, minst sex. Det var väldigt nära, säger hon till CNN.

En polis lotsade henne förbi ett klassrum och bad henne att blunda när de passerade. "Det finns inget värt att titta på där inne", sade polisen, enligt Baltzer.

Annons

Eleven Michael Katz berättar för ABC News att han hörde ett högt oväsen i slutet av skoldagen.

– Sedan hör jag pang, pang, pang och skrik överallt ifrån. Jag gömde mig under katedern, säger han.

McKenzie Hartley, syster till en elev på skolan skriver i ett meddelande till Reuters att systern "hörde honom skjuta genom klassrumsfönstren och två elever blev skjutna".

Panikslagna föräldrar försökte få tag på sina barn medan skjutningen pågick.

– Det är hemskt. Jag kan inte förstå att det här händer, säger Lissette Rozenblat, vars dotter går i skolan, till CNN.

– Hon sade att hon hörde en person som blev skjuten ropa efter hjälp. Min dotter är i trygghet, och jag är så tacksam för det.

Skjutningen är den 18:e i skolor i USA bara i år, enligt Everytown for gun safety, en organisation som arbetar för hårdare kontroll av skjutvapen. Siffran inkluderar även självmord och händelser där ingen skadades.

Massmordet sätter ännu en gång vapenfrågan i fokus i USA, där omkring 33 000 människor dödas med skjutvapen varje år.

KB/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons