Annons

Kalla: "Utmana Norge kommer vi inte göra"

Första skidstafetten sedan VM-guldet i Seefeld i våras.
Då är Charlotte Kalla ensam kvar från förra säsongens guldkvartett.
Skidor • Publicerad 6 december 2019
Charlotte Kalla var nöjd med förutsättningarna i Lillehammer.
Charlotte Kalla var nöjd med förutsättningarna i Lillehammer.Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Det svenska längdlandslaget har drabbats av flera avbräck inför helgens världscuptävlingar i Lillehammer. Något som påverkas lite extra är det svenska damlaget i stafett. Ebba Andersson är skadad fram till årsskiftet, Stina Nilsson står över och Frida Karlsson är förkyld.

Därmed är Charlotte Kalla ensam kvar från det VM-guldvinnande stafettlaget.

Annons

– Det blir annorlunda. Jag saknar Stina, Ebba och Frida såklart, säger Kalla.

Tre nya får chansen

Men när dörrar stängs – tre dörrar i detta fall – öppnas det nya.

– Det öppnar ju möjligheten för många andra att skapa sig erfarenheter av stafett. Det är nog många som har lust att åka fort i morgon (lördag) för att ta en plats. De som väl kommer att bli uttagna kommer nog vara otroligt taggade på att göra ett bra jobb, säger Kalla.

TT: Du som är ordinarie i stafettlaget – vad tror du om era chanser på söndag?

– Jag har inte alls börjat fundera på söndagen. Första fokus är skiathlon. Vi ska bara försöka göra vårt bästa. Men att utmana Norge kommer vi inte kunna göra, men det är ju många starka lag där bakom.

I förra helgens världscuppremiär i Ruka lämnade resultatet mer att önska för Charlotte Kalla. Men 32-åringen har varit med förr, och att oroa sig över en mindre bra inledning på världscupen är inget hon gör.

– Jag var ganska besviken i söndags när jag hade gått i mål. Sen klarade jag av att släppa det rätt fort. Det gäller liksom hela tiden att komma ihåg att säsongen är lång, säger Kalla.

Före söndagens stafett ska det även tävlas i skiathlon på lördag.

– Jag tycker att det ska bli kul att få köra masstart och att det väntar en stafett på söndag. Det är otroligt fina banor här i Lillehammer och grymt fint vinterväder när vi var ute och testade skidor och spår, säger hon.

Imponeras av Norge

I förra helgens tävlingar i Ruka dominerade de norska åkarna och hamnade högst upp på pallen i samtliga lopp, Therese Johaug två gånger och Maiken Caspersen Falla en gång.

Annons

Sveriges landslagstränare Magnus Ingesson:

– De har ju en hög nivå, de har många bra åkare och har alltid haft det. Det var ganska många, även de här yngre och inte lika etablerade som åkte väldigt bra. De har ju ett oerhört starkt lag. Det är väl bara att imponeras hur de tar sig fram på skidorna.

TT: Går det att rå på dem i helgen på deras hemmaplan?

– Vi ska ju försöka. Vi kan ju inte kasta in handduken i förväg i alla fall, säger han.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons