Annons

Franskt miljardtapp efter saboterade kameror

Frankrike • Publicerad 24 augusti 2019
Bilar på ringleden runt Paris. Arkivbild.
Bilar på ringleden runt Paris. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Franska staten beräknar att den har gått miste om 300 miljoner euro, motsvarande drygt 3,2 miljarder kronor, i uteblivna fortkörningsböter på grund av den omfattande vandaliseringen av hastighetskameror som inleddes i november i fjol.

Därtill uppgår kostnaden för att ersätta hastighetskamerorna till motsvarande omkring 640 miljoner kronor, .

Annons

Sammanlagt har fler än 2 100 kameror förstörts sedan november 2018. Fenomenet uppstod i samband med att den franska proteströrelsen Gula västarna påbörjade sina veckovisa demonstrationer, skriver tidningen.

Inrikesminister Christophe Castaner har tidigare pekat ut just personer ur Gula västarna som skyldiga till förstörelsen.

Fartkamerorna har blivit föremål för en växande ilska från bilister och motorcyklister som vänder sig emot att hastighetsgränsen på många vägar i fjol sänktes från 90 till 80 kilometer i timmen.

I mars rapporterade franska medier att dödsfallen på franska vägar ökade i början av detta år, efter en historisk minskning av dödsfallen under 2018.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons