Annons

Kanadensiska kajakmakare gästar Etnografiska

Kultur • Publicerad 26 juni 2019
Etnografiska museet satsar på inuitisk kultur i sommar. Pressbild.
Etnografiska museet satsar på inuitisk kultur i sommar. Pressbild.Foto: Tony Sandin/Världskulturmuseerna/TT

I sommar får Etnografiska museet i Stockholm besök av specialinbjudna gäster från Baffin Island i norra Kanada. De är medlemmar från Iqaluits Kayak Club, som arbetar för att återuppliva kajaktraditionen i regionen, och den 4–18 juli ska de skapa exklusiva kajakmodeller i lokal stil på museet – och besökarna inbjuds att ta del av byggandet.

Utställningen är en del av ett samarbete mellan Världskulturmuseerna, kanadensiska ambassaden i Sverige och Inuit Heritage Trust. Projektet syftar till att lyfta inuitisk kultur.

Annons

"Vi känner oss oerhört hedrade över besöket från Baffinön och är glada över att få vara en del av denna nystartade resa som ämnar återuppliva kajaktraditionen på ön och i Nunavut", säger Världskulturmuseernas Nordamerika-intendent Martin Schultz i ett pressmeddelande.

Etnografiska museet har en samling på 35 fullskaliga, historiska kajaker från östra Grönland, Kanada och Alaska. Daterade mellan cirka 1830 till 1968. Kollektionen är en av de största i världen, enligt museet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons