Annons

Kängan till OS-flytten: "Det är idiotiskt"

OS i Tokyo 2020? Inte för alla.
Maraton- och gångtävlingarna har flyttats till Sapporo, 83 mil norr om Japans huvudstad.
Olympiskt • Publicerad 20 november 2019
Perseus Karlström ska till OS. Men inte i Tokyo, utan Sapporo – 83 mil norr om huvudstaden.
Perseus Karlström ska till OS. Men inte i Tokyo, utan Sapporo – 83 mil norr om huvudstaden.Foto: Pontus Lundahl/TT

Beskedet kom för några veckor sedan. Maraton- och gångtävlingarna under OS kommer att arrangeras i den nordliga japanska staden Sapporo, i stället för Tokyo. Detta efter att många bröt tävlingarna i friidrotts-VM i Doha tidigare i år.

Perseus Karlström – som tog ett historiskt VM-brons i gång i den qatariska huvudstadens hetta – lät mindre road av beskedet under onsdagens presskonferens.

Annons

– Man kan såga beslutet hur mycket som helst, men jag kan säga att jag glad att ni inte sa att jag skulle åka upp till Kiruna för att ha presskonferensen, sade han syrligt från podiet.

Efteråt fick han utveckla sin kritik. Anledningen till att så många bröt damernas maraton hade inte ens att göra med att själva värmen, menar han. Karlström låter säker på sin sak och menar att det troligtvis är svalare i Tokyo än i Doha.

– Uppe i Sapporo har det varit värmebölja två av de senaste tre åren just på de datumen, då har det varit ingen skillnad alls.

TT: Dessutom är det tråkigare?

– Visst är det så, allt händer där nere. Det snackas om att de ska flyga ner oss till Tokyo för medaljceremonin. Det finns även rykten om att vi inte ens kommer att få ackreditering för att komma in i OS-byn.

Patrik Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons