Annons

Karin Grönvall ny riksbibliotekarie

Regeringen har utsett Karin Grönvall till ny riksbibliotekarie. Hon tillträder tjänsten i mitten av augusti.
Kultur • Publicerad 16 maj 2019
Karin Grönvall.
Karin Grönvall.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karin Grönvall kommer närmast från en tjänst som tidigare överbibliotekarie på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och har tidigare bland annat varit bibliotekschef på Södertörns högskola samt avdelningschef vid Karolinska institutets universitetsbibliotek.

"Jag är glad att Karin Grönvall har tackat ja till att bli ny riksbibliotekarie. Karin är en erfaren chef med en gedigen biblioteksbakgrund. Med hennes erfarenhet från flera högskolebibliotek är hon väl rustad för att ta Sveriges nationalbibliotek in i framtiden", säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Annons

Karin Grönvall började sin karriär på just KB för över 20 år sedan som praktikant.

– Jag är otroligt glad över att vara tillbaka, det känns magiskt, som en dröm faktiskt, säger hon på en pressträff och nämner den största utmaning hon tror KB står inför i framtiden.

– KB har enorma utmaningar framför sig, som att gå in i den digitala tiden fullt ut. Det är den största, men också roligaste och mest spännande utmaningen, säger hon.

Riksbibliotekarien är både chef och bibliotekarie för Kungliga biblioteket, en arbetsplats med 347 anställda. Karin Grönvall tillträder den 19 augusti och efterträder Gunilla Herdenberg som varit riksbibliotekarie sedan 2012 och vars förordnande löpt ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons