Annons

Katalansk EU-politiker förlorar immunitet

EU • Publicerad 10 januari 2020
Ledaren för det katalanska separatistpartiet ERC, Oriol Junqueras, i en tv-sänd intervju från häktet i maj i fjol.
Ledaren för det katalanska separatistpartiet ERC, Oriol Junqueras, i en tv-sänd intervju från häktet i maj i fjol.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Den katalanske separatistledaren Oriol Junqueras är inte längre ledamot i Europaparlamentet och innehar därmed inte immunitet, meddelar parlamentets talman David Sassoli i ett uttalande.

Junqueras mandat upphörde att gälla den 3 januari i år efter ett beslut i den spanska valkommissionen, som fått stöd genom ett spanskt domstolsbeslut, heter det i uttalandet.

Annons

I december slog en EU-domstol fast att Junqueras, som i oktober dömdes till 13 års fängelse, hade rätt till immunitet genom sin roll som EU-parlamentariker. Men Spanien har framfört att han inte har det eftersom han inte formellt tillträtt som EU-parlamentariker.

Oriol Junqueras dömdes i oktober för sin roll i Kataloniens utbrytningsförsök från Spanien 2017.

Han kandiderade i EU-valet under våren 2019 och valdes in för separatistpartiet ERC, men eftersom han satt häktad kunde han inte besöka EU-parlamentet och formellt tillträda sin post.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons