Annons

Besk budgetkritik från höger och vänster

Hon frågar sig i vilken verklighet finansministern befinner sig.
Men Magdalena Andersson (S) får också kritik från höger.
Budget • Publicerad 18 september 2019
Ulla Andersson (V) kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagen.
Ulla Andersson (V) kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagen.Foto: Jessica Gow/TT

– Har hon missat undersköterskeupproret, förskoleupproret och lärarupproret? undrar V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Enligt henne är det de högavlönade männen i Djursholm som är vinnare på budgeten, medan undersköterskor och barn i förskolan är förlorarna.

Annons

Vänsterpartiet hade i stället velat satsa på en rad områden inom välfärden. Men frågan är om inte V kunnat förutse detta då partiet släppte fram regeringen efter januariöverenskommelsen.

– Det är ett svek mot välfärden, säger Ulla Andersson, men hon vill inte tillstå att V blivit lurat.

Åtgärdar inte problemen

Moderaterna; Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är också kritiska till budgeten, som förhandlats fram mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Men av delvis andra skäl än V.

– Det här är fyra partier som inte har tittat ut över Sverige och sett behoven, säger M:s talesperson Elisabeth Svantesson.

– Först och främst har de tittat ner i sitt 73-punktsprogram för att kunna bocka av sina önskelistor.

Gemensamt för partierna till höger är att de tycker att satsningarna på rättsväsendet är för skrala.

– Bara i år har vi haft 144 sprängningar, 214 skjutningar. Det har inte alltid varit så här, och det behöver inte heller vara så här, säger Svantesson och kallar regeringens budget för tondöv.

Felprioriterad budget

Även Kristdemokraternas Jakob Forssmed är kritisk mot hur de fyra samarbetspartierna prioriterar. S, MP, C och L har tvingat på varandra sina favoritreformer, anser han.

– Det är helt uppenbart välfärden som får plocka upp notan för det här kostsamma samarbetet, säger Forssmed, som hade velat se betydligt mer pengar till vården än vad som är fallet.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker att budgeten har fel fördelningsprofil.

Annons

– Jag förstår logiken med att sänka marginalskatter, men jag tycker att det är felprioriterat i det här läget när vi har så oerhörda behov i andra delar, säger Sjöstedt.

SD stödjer därför inte slopad värnskatt i nuläget.

Precis som M och KD vill SD satsa mer på brottsbekämpning och rättsväsendet i stort, men man vill också tillföra mer resurser till kommunerna.

– Över 100 kommuner kommer att gå med underskott i år och det kommer att vara stora problem framöver. Det är ytterst kommunsektorn som står för den välfärd som vi som medborgare vill ha, säger Oscar Sjöstedt.

Nöjda samarbetspartier

Inte så förvånande är tongångarna helt annorlunda från samarbetspartierna C och L. De är mycket nöjda med vad de fått igenom i budgetförhandlingarna.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni försvarar slopandet av värnskatten, som är en hjärtefråga för L.

– Att ta bort tillväxthämmande skatter tror jag är grundläggande i nationalekonomin, säger Sabuni.

Men för egen del tror hon inte att skattesänkningen kommer att innebära att hon jobbar mer.

– Det handlar inte om inkomstnivåer på min nivå eller ännu högre, utan de som tjänar 60, 70, 80 tusen. Det är inte direktörer, utan läkare och mellanchefer som kan ta ett till steg i karriären, säger Sabuni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons