Annons

Kina bekräftar gripande av konsulatanställd

Kina bekräftar uppgifterna om att en anställd vid Storbritanniens konsulat i Hongkong har gripits under ett besök på det kinesiska fastlandet.
Orsaken uppges vara att mannen brutit mot en säkerhetslag.
Storbritannien/Kina • Publicerad 21 augusti 2019
Demonstranter vid Victoria Park i Hongkong i söndags.
Demonstranter vid Victoria Park i Hongkong i söndags.Foto: Kin Cheung/AP/TT

"Den omnämnda personen har placerats i administrativt frihetsberövande i två veckor", uppger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Mannen är kinesisk medborgare, och Kina ser ärendet som en inrikes angelägenhet.

Annons

Enligt obekräftade uppgifter frihetsberövades han för närmare två veckor sedan i samband med ett affärsmöte i Shenzhen, som ligger i Guangdongprovinsen en timme från Hongkong. Han kom inte tillbaka till jobbet dagen efter jobbresan, enligt nyhetssajten HK01, som har gjort en intervju med hans anhöriga. Under tisdagskvällen bekräftade familjen hans försvinnande.

Storbritannien, USA och andra länder har uppmanat Kina att respektera principen "ett land, två system", som gällt sedan Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina 1997.

Kina har den senaste tiden, under de omfattande regeringskritiska protesterna i Hongkong, varnat den brittiska regeringen för att lägga sig i.

– Vi ber dem sluta att göra de här oansvariga uttalandena, sluta lägga sig i Hongkongs angelägenheter och sluta inkräkta på Kinas interna angelägenheter, säger Geng Shuang.

Polisen i Shenzhen har inte kommenterat utvecklingen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons