Annons

Konstnär vill köpa tillbaka Marx-tavla

Konst • Publicerad 22 september 2019
Fullmäktigesalen i kommunhuset i Järfälla. Konstverket, som syns i övre plan på den bortre väggen, är nu nedplockat. Pressbild.
Fullmäktigesalen i kommunhuset i Järfälla. Konstverket, som syns i övre plan på den bortre väggen, är nu nedplockat. Pressbild.Foto: Mikael Nasberg/Järfälla kommun

Konstnären Lenny Clarhäll vill köpa tillbaka sitt konstverk som nyligen plockades ned från kommunhuset i Järfälla av det lokala borgerliga styret, rapporterar .

– Utifrån det samhälle vi lever i är det är det viktigt att konsten får leva sitt liv, säger konstnären till radiokanalen.

Annons

Konstverket "I Amelins anda" har prytt en av väggarna fullmäktigesalen sedan 1980-talet då det beställdes. Men i veckan togs det bort. Orsaken är att träreliefen bland annat avbildar ett exemplar av Karl Marx "Kapitalet" – vilket är "en symbol för antidemokratiska värderingar", enligt Emma Feldman (M) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Feldman säger till P4 att hon inte kan svara på om Clarhäll får köpa tillbaka verket eller ej.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons