Köpmannaföreningen stoppar försäljning av presentkort

Ystad Artikeln publicerades
Handel i Ystad.
Foto: Mark Hanlon
Handel i Ystad.

Köpmannaföreningen i Ystad stoppar försäljningen av presentkort i medlemsbutikerna och uppmanar kunder som har pengar innestående att använda dem så snabbt som möjligt.

Anledningen till beskedet är uteblivna betalningar från företaget bakom presentkortslösningen som Ystads handlare har valt. De uteblivna betalningarna har drabbat butiker i Kristianstad, något som Kristianstadsbladet har rapporterat om.

– Vi har egentligen inga butiker bland våra medlemmar som har drabbats, men det här med presentkort bygger på förtroende och det gör att vi tills vidare stoppar vår försäljning, säger Köpmannaföreningens ordförande Peter Eriksson.

Peter Eriksson.
Peter Eriksson.

Kunder som har innestående presentkort uppmanas samtidigt att använda dem så snart som möjligt.

Presentkorten säljs i Ystad på Hälsokraft, Lifebutiken och på Ica Supermarket. Korten laddas med pengar och kan sedan användas i ett 70-tal Ystadsbutiker. Pengarna går till företaget bakom automaterna, Cashcom, som sedan ska betala ut pengarna till butikerna.

Enligt Kristianstadsbladet har koncernen som Cashcom ingår i de senaste åren varit i flera ekonomiska tvister med kunder. Minst ett tiotal företag, som Telia, Telenor och Intersport, har vid upprepade tillfällen krävt systerbolaget Goyada på miljonbelopp.

I Kristianstad har presentkorten stoppats efter det att anslutna företag inte har fått ut sina pengar. Enligt Cashcoms vd Patrik Björklund beror detta på ett tekniskt problem som nu ska vara åtgärdat.

– Vi har haft tekniska problem med utbetalningar och har fått hantera dem manuellt. Då har det uppstått vissa situationer där det har tagit lång tid, säger Patrik Björklund, vd för Cashcom.

Det är oklart hur det blir med presentkorten i Ystad framöver, det kan bli aktuellt med byte av leverantör.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.