Annons

Kortare prostatabehandling kan minska köer

Patienter med prostatacancer kan behandlas med en ny metod. Metoden innebär strålbehandling med hög dos men under kortare period, vilket kan minska vårdköerna.
Vård • Publicerad 19 juni 2019
Strålningskanon på radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.
Strålningskanon på radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Med den nya metoden klaras strålbehandlingen av på drygt två veckor, mot i dag oftast åtta veckor.

Den kortare strålbehandlingen är mer intensiv med högre stråldoser. Den sammantagna stråldosen är dock lägre, men trots det var resultaten när de två olika behandlingarna jämfördes i stort sett identiska. Efter fem år visade PSA-prov att cirka 84 procent av männen, oavsett grupp, inte hade några tecken på att cancern kommit tillbaka, enligt en skandinavisk studie som publiceras i tidskriften The Lancet.

Annons

Enligt Anders Widmark, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och senior professor, har strålbehandlingen utvecklats så att strålarna kan riktas mer specifikt mot tumören, vilket också gör det möjligt med högre stråldoser under kortare tid.

Direkt efter behandlingen ökade visserligen biverkningarna för den grupp som genomgick den kortare behandlingen, men efter ett halvår hade dessa skillnader försvunnit.

Studien har letts från universitetssjukhusen i Umeå och Lund. Den omfattar 1 200 män med medel- eller högriskprostatacancer som följts mellan 2005 och 2015.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons