Annons

Kosovo och Serbien överens om direktflyg

Ekonomi • Publicerad 20 januari 2020
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien (till vänster) och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidrog till att avtalet mellan Kosovdo och Serbien om direktflyg kunde slutas.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien (till vänster) och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidrog till att avtalet mellan Kosovdo och Serbien om direktflyg kunde slutas.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Kosovo och Serbien har kommit överens om att återigen börja med direktflyg mellan länderna. Direktförbindelsen upphörde när kriget bröt ut i Kosovo 1998.

"Den här händelsen är ännu ett steg i våra ansträngningar att normalisera relationerna mellan Kosovo och Serbien", säger Kosovos president Hashim Thaci i ett uttalande.

Annons

Avtalet skrevs under på den amerikanska ambassaden i Tysklands huvudstad Berlin. Enligt Thaci har USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidragit till att avtalet kunde slutas.

Men frågan är när flygningarna ska inledas.

I november 2018 införde Kosovo särskilda tullavgifter för varor tillverkade i Serbien. Och Marko Djuric, den serbiska regeringens särskilde Kosovo-chef, uppger att flygningarna inte kommer att börja förrän tullarna är borta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons