Annons

Kraftig minskning av nya börsbolag

Ett ungt irländskt företag inom sophantering blir årets sista entré på Stockholmsbörsen. Sammanlagt 45 företag har noterats i Stockholm under 2019, en stor nedgång från 2018.
Börsen • Publicerad 19 december 2019
På börsen i Stockholm har 45 nya bolag tillkommit under 2019. Sist ut är ett irländskt företag.
På börsen i Stockholm har 45 nya bolag tillkommit under 2019. Sist ut är ett irländskt företag.Foto: Erik Simander/TT

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på organisationen Aktiespararna, tror att en ryckig börs förklarar att nykomlingarna är färre.

– Börsen har gått upp kraftigt under året. Men vi har sett flera plötsliga nedgångar också. Det skapar ovisshet och det minskar intresset för att notera nya bolag på börsen, säger Peter Malmqvist,

Annons

Jonas Olavi, allokeringschef på fondförvaltningsföretaget Alfred Berg, ser också en annan faktor.

– Den lugnare utvecklingen kan delvis bero på den vikande konjunkturen, säger han.

Kraftig nedgång

Under 2019 tillkom 45 nya bolag på Stockholmsbörsen, en kraftig nedgång jämfört med 2018 då Stockholmsbörsen såg 83 nykomlingar. Rekordåret 2017 tillkom 96 nya börsbolag.

Det ojämförligt största nya bolaget på börsen under 2019 är investeringsfirman EQT som grundades av Wallenbergsfären. På andra plats kommer Volkswagens lastbilsdel Traton där Scania ingår.

EQT:s introduktion drog in 1,2 miljarder euro, motsvarande omkring 12,5 miljarder kronor. Traton drog in 762,2 miljoner euro, motsvarande nära 8 miljarder kronor

I början av detta sekel fanns det planer på att göra Stockholm till ett viktigt finansiellt centrum, Finansplats Stockholm. Stockholms stad lade tid och pengar på projektet.

Nu verkar den idén vara bortglömd. Men inte desto mindre är Stockholmsbörsen intressant, också i ett internationellt perspektiv.

– Börsen i Stockholm är störst i Norden och här finns stora investerare. Stockholm är en mogen kapitalmarknad med högt anseende. Finansiella aktörer kan vara hyfsat säkra på att saker och ting går rätt till på marknaden i Stockholm, säger Jonas Olavi.

Hanterar sopor

Sista bolag att noteras på börsen i Stockholm är irländska Kollect on Demand med första handelsdag på First North under torsdagen. Företaget har en nätbaserad plattform för sophantering. Den som vill ha sopor bortforslade kopplas via plattformen samman med den som kan göra jobbet.

Jonas Olavi tycker att det är logiskt att ett sådant bolag söker sig till börsen i Stockholm, hellre än till exempel Dublin eller London.

– Sverige är det mest framstående landet för hållbara investeringar. Investerare här har en förståelse för sådana frågor, säger Jonas Olavi.

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons