Annons
Nyheter

Kraftigt regn och åska drog in över Skåne

SMHI varnade tidigt i morse för kraftiga regn- och åskskurar i stora delar av Skåne.
Räddningstjänsten i Syd uppmanar personer som drabbats av översvämningar i källaren att i första hand kontakta försäkringsbolag.
Skåne • Publicerad 12 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Vid 05-tiden på onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Skåne län för åskovädret som kan ge kraftiga regnmängder på kort tid.

Och sedan dess har räddningstjänsten fått in många larm om vattenskador i byggnad, från bland annat Kristianstad och Ystad samt Tomelilla.

Annons

Räddningstjänsten i Syd uppmanar dock att fastighetsägare som fått översvämning i källare att i första hand kontakta sitt försäkringsbolag.

– Man ska ringa 112 när det är fara för liv och bråttom på riktigt, vi måste prioritera akuta larm, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten i Syd och tillägger att man inte har några bra möjligheter att pumpa bort vatten i samband med kraftiga regnmängder.

När det regnar kraftigt och vattnet stiger i till exempel avloppssystem och åar har man svårt att pumpa tillbaka vattnet då alla vattensystem redan är fyllda. Först när regnet upphör kan vattnet sjunka undan.

Räddningstjänsten råder även trafikanter att anpassa hastigheten efter rådande väglag.

Här saknas innehåll

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons