Annons
Nyheter

Krisen över för SOS – svarstiderna normala igen

Svarstiderna på larmnumret 112 är åter normala efter den extrema sommaren.
– De senaste dagarna är svarstiderna nere på åtta sekunder, som den ska vara enligt vårt avtal med staten, säger Maria Khorsand, vd vid SOS Alarm.
Ystad • Publicerad 21 september 2018
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bränderna i somras satte hårt tryck på SOS Alarm. Under flera veckor i juli och augusti hade larmcentralen nästan 30 procent fler samtal än normalt – som på ett nyårsdygn. Den genomsnittliga svarstiden var då nästan fyra gånger längre än den ska vara.

– Under det dygn när det ringde som mest under sommaren låg svarstiden på i genomsnitt 31 sekunder, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten vid SOS Alarm.

Annons

– Det är naturligtvis inte optimalt, men givet att antalet samtal under flera veckors tid var 30 procent större än normalt är det ändå en stor prestation av alla dem som dygnet runt svarade på 112 under sommaren och larmade ut hjälpresurser.

Utöver bränderna förklarar larmcentralen ökningen med fler samtal än vanligt nödsamtal gällande exempelvis drunkningar, båtolyckor, orm- och insektsbett samt värmeslag.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons