Annons

Borgmästarens kritik mot Bornholmsfärjan: För många blir sjösjuka

”Vi ska ha en stabilare färja som är uthärdlig att åka med”, säger Bornholms borgmästare Winni Grosbøll (S).
Ystad/Rönne • Publicerad 27 november 2018
Express 1 Bornholmslinjens katamaran lägger till i Ystads hamn.
Express 1 Bornholmslinjens katamaran lägger till i Ystads hamn.Foto: Carl Johan Engvall

Winni Grosbøll kritiserar rederiet som har tagit över färjetrafiken till Bornholm och menar att de bryter mot kontraktet.

– Rederiet lever inte upp till kravet i kontraktet på att max tio procent av passagerarna får bli sjösjuka under an avgång, säger borgmästaren till dr.dk.

Annons

Kritiken har framförts till transportministern Ole Birk Olesen (LA) som har lovat att experter nu ska se hur stabiliteten kan förbättras. Rederiet Molslinjen har i sin tur lovat att lyssna på ministeriets experter.

En lösning som har diskuterats är möjligheten att montera en stabilisator under snabbfärjan Express 1, en så kallad T-foil.

– Om man kommer fra till att de resande får en bättre upplevelse med en T-foil så beställer vi en sådan och monterar den så snabbt som möjligt, säger Molslinjens vd Carsten Jensen till Danmarks radio.

Men en stabilare snabbfärja löser inte alla problem. Vid de tillfällen då snabbfärjan inte kan segla på grund av hårt väder måste man sätta in en konventionell färja på sträckan. Den får dock inte alltid plats i Ystads hamn på grund av annan färjetrafik. Därför har Winni Grosbøll också bett transportministern att ta upp frågan om ett bättre avtal med Ystads hamn som kan säkra att de konventionella och långsammare färjorna kan segla i stället.

– Det hjälper ju inte att ha en reservfärja om den blir liggande i Rönne hamn när den behövs eftersom det inte finns plats för den i Ystads hamn, säger Winni Grosbøll.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons