Annons

Kvinnor mot våld beskjutna med tårgas

Turkiet • Publicerad 25 november 2019
En demonstrant i Istanbul står med ett plakat där det står "Kvinnor är starka tillsammans". Arkivbild.
En demonstrant i Istanbul står med ett plakat där det står "Kvinnor är starka tillsammans". Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Omkring 2 000 människor, mestadels kvinnor, har marscherat i Istanbul i Turkiet för att protestera mot mäns våld mot kvinnor. Demonstranterna anser att förövare döms till för lindriga straff.

Den fredliga demonstrationen möttes av kravallpolis som med våld skingrade folkmassan. Tårgas och plastkulor avfyrades mot demonstranterna.

Annons

Manifestationen anordnandes för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

– Antalet dödade kvinnor har ökat markant i vårt land och vi tystas ner i hela samhället, säger demonstranten Özge Cekcen.

Turkisk media har de senaste veckorna rapporterat om flera fall där kvinnor har mördats av sina män. Förra året dödades 440 kvinnor i Turkiet, jämfört med 121 dödsfall 2011, enligt en lokal kvinnorättsorganisation. Turkiska myndigheter kritiseras av mänskliga rättighetsgrupper för att inte ta problemen med våld mot kvinnor på tillräckligt stort allvar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons