Annons
Nyheter

Låg utbildning ökar risk för självmord

Hälsa • Publicerad 18 mars 2019
Självmord är mer än dubbelt så vanligt bland lågutbildade som högutbildade, konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra.) Arkivbild.
Självmord är mer än dubbelt så vanligt bland lågutbildade som högutbildade, konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra.) Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Medellivslängden ökar i Sverige – men fortfarande finns stora skillnader i hälsa mellan olika grupper. Självmord är exempelvis mer än dubbelt så vanligt hos lågutbildade som bland dem med högre utbildning, skriver Folkhälsomyndigheten i sin årsrapport.

Rapporten pekar på flera ljuspunkter: Under 2006–2017 ökade medellivslängden med i genomsnitt 1,6 år och var år 2017 80,7 år för män och 84,1 år för kvinnor. Andelen dagligrökare är sju procent, vilket är en halvering sedan 2006.

Annons

Men fortfarande finns skillnader mellan kön och socioekonomiska grupper. Fetma, hjärt-kärlsjukdom, cancer och självmord är vanligare bland personer med endast förgymnasial utbildning. Dessa har också större risk att drabbas av infektionssjukdomar.

Folkhälsomyndigheten vill se politiska beslut för att motverka hälsoklyftorna.

"Om de här skillnaderna minskade skulle det vara en stor vinst, både i form av minskat lidande för individer men också en vinst för samhället genom exempelvis minskade kostnader för sjukvård och sjukfrånvaro", säger Karin Engström, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons