Annons

Lettiska stjärnan vill spela sig till Europa

Inga lettiska fotbollsspelare har spelat i de stora europeiska damligorna.
Karlina Miksone vill bli den första.
I kväll får 19-åringen chansen att visa upp sig för Europa.
Fotboll • Publicerad 3 september 2019
19-åriga Karlina Miksone är en av Lettlands stora fotbollstalanger. I kväll ställs hennes Lettland mot Sverige i EM-kvalpremiären i Liepaja.
19-åriga Karlina Miksone är en av Lettlands stora fotbollstalanger. I kväll ställs hennes Lettland mot Sverige i EM-kvalpremiären i Liepaja.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I 25 år har Lettlands damer hållit till på landslagsfotbollens bakgård. Men i kväll är lettiskorna tillbaka i ett riktigt mästerskapskval igen, när nyblivna VM-bronsmedaljören Sverige kommer på besök.

Efter kvalet till EM 1995 – när ett färskt lettiskt damlandslag bland annat förlorade matcherna mot Sverige med 0–5 och 0–9 – deltog inte Lettland i ett kval på många år. Det senaste decenniet har de varit med, men har varje gång slagits ut i förkvalen till de riktiga EM- och VM-kvalen. Men nu har förkvalet till EM slopats, och Lettland får åter mäta sig med de bästa länderna i Europa.

Ungt lag

Annons

– Det är en fantastisk känsla eftersom vi aldrig har spelat i ett sådant här kval tidigare. Det är en stor möjlighet för oss att möta de bästa nationerna, och visa hela Europa vårt sätt att spela. Den chansen har vi inte haft tidigare, säger Karlina Miksone, 19.

Den talangfulla mittfältaren är en av stjärnorna i ett ungt lettiskt lag som i kväll ska försöka ställa till med en rejäl skräll hemma i kuststaden Liepaja.

En seger vore en historisk skalp för ett land som hittills endast besegrat åtta mindre framstående fotbollsnationer: Litauen, Estland, Förenade arabemiraten, Libanon, Moldavien, Malta, Cypern och Kazakstan.

– Självklart vet vi att Sverige tog brons i VM i somras, men vi har också två armar och två ben, precis som de. Vi känner naturligtvis till att det är ett väldigt starkt lag och de har stor erfarenhet av den här typen av matcher. Men vi ska göra vårt bästa.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson ser framför allt tre nyckelspelare i Lettland: målvakten Marija Ibragimova, anfallaren Olga Sevcova och mittfältaren Miksone. Och han återkommer till den sistnämnda.

– Dels är hon bra fysiskt, hon är ganska lång, men hon har också bra teknik och i matcherna som vi har sett så har hon varit ganska dominerande, både försvarsmässigt men framför allt anfallsmässigt. Hon tar sig ur lägen och har en bra speluppfattning, och sätter bra bollar på spelarna framför, säger Peter Gerhardsson.

Vass målskytt

Karlina Miksone är en särdeles målfarlig mittfältare. I klubblaget FK Dinamo Riga har hon gjort 17 mål på elva ligamatcher den här säsongen, och i den lettiska tröjan har hon gjort fem mål på de sex senaste landskamperna. EM-kvalet är en stor möjlighet för henne att visa upp sig för utländska klubbar, tror Gerhardsson.

– Det skulle förvåna mig mycket om det inte blir uppmärksamhet på henne. Det beror naturligtvis på prestation, men en bra prestation av henne så tror jag att ögon öppnar upp sig. Alla länder har ett par–tre bra spelare, och jag tror att det kommer att bli så att de här kan hamna i större ligor också.

Miksone ler stort när hon får höra Gerhardssons ord.

– Det är väldigt roligt att veta att till och med Sveriges förbundskapten vet vem jag är och hur jag spelar. Självklart känns det bra, men vi är ett lag och vi kommer att spela som ett lag.

Annons

Hittills har ingen lettisk damspelare fått chansen i en stor europeisk klubb. Men kanske är Karlina Miksone redo att skriva historia.

– Det är alla flickors dröm, till och med i Lettland, i vårt lilla land, att spela i de bästa ligorna. Det är en stor möjlighet.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons