Annons

"Levande mardröm" inför EM-mötet med Norge

Norges handbollslandslag har storspelat och osar av självförtroende och glädje.
Sverige står för motsatsen inför rivalernas EM-möte i Malmö.
Handboll • Publicerad 18 januari 2020
Andreas Palicka hade svårt att sova efter förlusten mot Portugal.
Andreas Palicka hade svårt att sova efter förlusten mot Portugal.Foto: Johan Nilsson/TT

Norges pressträff på spelarhotellet inleds med att landets obestridlige handbollskung Sander Sagosen håller hov i ganska exakt elva minuter. Inför en drös journalister berättar Sagosen om den sköna känslan som finns i det norska landslaget efter fyra raka segrar i EM.

Efter fredagens övertygande seger mot Ungern, i Sagosens 100:e landskamp, sade 24-åringen att Sverige som hemmanation fick gälla som favorit i söndagens möte mellan grannländerna. Ett uttalande som framstod som ett skämt efter att Sverige senare på kvällen krossats av Portugal på ett närmast förödmjukande sätt.

Annons

Och Sander Sagosen har reviderat sin uppfattning en aning nu.

– Utifrån prestationerna så här långt är det klart att vi är favoriter, säger mittnian.

– Men jag tror att Sverige är revanschsugna efter att de fick den i trynet i går mot Portugal. Det var lite oväntat att det skulle bli så stor differens och Sverige vill såklart visa att de är bättre än så.

"Mer att ge"

Den fenomenale Sagosen, som efter fyra matcher leder både skytteligan och assistligan i EM, hoppas att Norge kan bli ännu vassare framöver.

– Jag tror att det finns mer att ge, jag tycker att vi har spelat bättre och bättre för varje match. Första 20 minuterna mot Ungern är bland det bästa jag har sett och kan vi hålla den nivån i 60 minuter så blir det här kul, säger han med ett leende på läpparna.

En stund senare, på en annan pressträff i centrala Malmö, är det svårare att hitta glada handbollsspelare. Svenskarna har så gott det går försökt slicka såren efter tiomålsförlusten mot Portugal.

– Det var inte många timmars sömn i natt, det är bara att erkänna. Vi spelar i ett hemmamästerskap och vill jävligt mycket. Men när vi märker att vi inte får kontroll över matchen och inte har taktpinnen är det många spelare som blir chockade och presterar under sin normala nivå, säger målvakten Andreas Palicka.

– Ett sådant nederlag händer inte ofta och på mig tog det extremt hårt. Med landslaget är det den tuffaste förlusten, tillsammans med EM-finalen 2018.

"Revansch och heder"

Medan Norge, som slog Blågult både i EM 2018 och VM 2019, har maximala fyra poäng i mellanrundan står Sverige på noll. Svensk seger mot grannlandet är, till att börja med, en absolut nödvändighet om hoppet om semifinal ska leva vidare.

– Norge är EM:s hittills bästa lag och har ett rätt så härligt självförtroende som vi måste försöka tämja lite, säger Palicka.

– Revansch och heder måste vara överskriften för oss. Den som inte känner det inom sig har inte att göra i ett svenskt landslag. Jag kan inte garantera att vi vinner mot Norge, men jag kan garantera att vi kommer att brinna och göra allt vi kan för att ta två poäng. Det är både truppen och svenska folket värda.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons