Annons

Linda Hedenljung får Per Wendels pris

Media • Publicerad 20 november 2019
Journalisten Linda Hedenljung, här bredvid ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, får Per Wendels pris. Arkivbild.
Journalisten Linda Hedenljung, här bredvid ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, får Per Wendels pris. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Journalisten Linda Hedenljung på Östersunds-Posten har tilldelats Per Wendels pris för årets nyhetsjournalist.

"2019 års stipendium på 100 000 kronor går till en journalist vars idoga insatser slutligen manifesterats i det stora avslöjandet av skandalen kring finansieringen av Östersund FK:s elitsatsning", skriver Expressen i ett pressmeddelande.

Annons

Linda Hedenljung prisas för granskningen som började 2014 med en markaffär mellan byggbolaget Peab och det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem. I april 2018 anhölls Daniel Kindberg, då ordförande för Östersunds FK och vd i kommunens bostadsbolag. I november 2019 föll tingsrättens dom. Daniel Kindberg och två medåtalade dömdes till fängelse. Kindberg har överklagat sin dom.

"Jag kan inte med ord uttrycka hur hedrad jag är av den här utmärkelsen", säger Hedenljung enligt pressmeddelandet.

Per Wendel-priset har delats ut sedan 2006 och ska gå till en journalist som verkar i reportern Per Wendels anda. Han var med om att avslöja den så kallade "Ebbe Carlsson-affären" 1988, som ledde till att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons