Annons

USA: Vi hade bra diskussioner med Nordkorea

Nordkorea har lämnat kärnvapensamtalen med USA som hålls i Sverige, och uppger att amerikanerna "inte tog med sig något till förhandlingsbordet".
USA:s utrikesdepartement har dock en betydligt mer positiv bild av lördagens förhandlingar.
Nordkorea/USA • Publicerad 5 oktober 2019
Den nordkoreanska delegationen anländer till mötet på Lidingö på lördagsförmiddagen.
Den nordkoreanska delegationen anländer till mötet på Lidingö på lördagsförmiddagen.Foto: Pontus Lundahl/TT

"De tidiga kommentarerna från den nordkoreanska delegationen speglar inte innehållet eller stämningen i dagens 8,5 timmar långa diskussion", skriver utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

"USA tog med sig kreativa idéer och hade bra diskussioner med sina nordkoreanska motparter".

Annons

Ortagus uppger att USA tackat ja till Sveriges inbjudan till att återuppta samtalen om två veckor.

Förhandlare från Nordkorea och USA är i Sverige för kärnvapensamtal. På lördagen träffades ländernas delegationer på en avskild konferensanläggning utanför Stockholm.

Men vid 19-tiden på lördagen meddelade Nordkorea på en pressträff vid landets ambassad att samtalen hade avbrutits.

– Förhandlingarna har avbrutits, säger en tjänsteman vid nordkoreanska ambassaden till TT.

"Upp till USA"

Chefsförhandlaren Kim Myong-Gil uppger enligt Reuters att förhandlingarna inte nått upp till deras förväntningar.

Den nordkoreanske diplomaten uppger att motparten "inte tog med sig något till förhandlingsbordet".

– Nu är det upp till USA om dialogen återupptas, säger Kim Myong-Gil, enligt Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hade USA:s utrikesminister Mike Pompeo uttryckt förhoppningar om att kärnvapensamtalen skulle nå resultat, även om "mycket jobb återstår".

– Vi kom dit med en uppsättning idéer. Vi hoppas att nordkoreanerna har kommit dit med glatt humör och en vilja att komma framåt, sade Mike Pompeo vid en pressträff, enligt Reuters.

För att få Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att gå med på att börja nedrusta ska USA:s president Donald Trump vara beredd att erbjuda ett treårigt undantag från sanktionerna mot landets textil- och kolexport, rapporterar tidskriften Time.

Knapphändiga detaljer

Annons

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil anlände till Arlanda i torsdags. På fredagen kom USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, till ett möte på utrikesdepartementet i centrala Stockholm. Vid båda tillfällena närvarade Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

Överläggningarna har hållits på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö, dit delegationerna anlände under lördagsförmiddagen. Området har spärrats av och bevakas av polis.

Förhandlingarna omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Att de ens äger rum var något svenska UD vägrade att bekräfta officiellt fram till på lördagen, då utrikesminister Ann Linde (S) lämnade en kort kommentar.

"Jag gläds åt att tjänstemannadelegationer från USA och Demokratiska folkrepubliken Korea just nu befinner sig i Sverige för att föra samtal. Dialog behövs för att göra det möjligt med kärnvapennedrustning och en fredlig lösning", skriver utrikesministern på Twitter.

Några ytterligare detaljer lämnas inte från UD.

– Vi kan bara bekräfta att ett möte pågår, säger Klara Linder, pressekreterare hos Ann Linde.

Kollapsade tidigare i år

Mötet väcker liv i de förhandlingar om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester som kollapsade i februari, när Donald Trump och Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att ha undertecknat någon överenskommelse. När ledarna möttes i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, kom de överens om att återuppta samtalen.

Tidigare i veckan, efter att Nordkorea meddelat att samtalen skulle återupptas, utförde diktaturen ett nytt test och avfyrade en robot som slog ner i Japanska havet, något som fördömts internationellt.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons