Annons

Linde om Libyen: Får inte ge upp

Framsteg görs om Libyen, javisst. Men fortsatt press behövs på parterna, konstateras sedan EU:s utrikesministrar diskuterat krisen på andra sidan Medelhavet.
Svenskt deltagande kan bli aktuellt i en eventuell framtida EU-insats.
EU • Publicerad 20 januari 2020
Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj har bett om "internationella skyddsstyrkor" i det krigshärjade landet. Fast dit är det ännu långt.

– Först måste vi ha en vapenvila. Vi kan inte övervaka något som inte ens existerar, konstaterade FN-chefen António Guterres i söndags efter helgens Libyendiskussioner i Berlin.

Annons

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger ungefär detsamma på frågan om ett potentiellt svenskt deltagande.

– Det är alldeles för tidigt att säga det ännu, men om det kommer ett sådant förslag så kommer vi att titta på det och diskutera det i riksdagen, naturligtvis, säger Linde i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

"Litet steg"

Vad EU skulle kunna bidra med är ännu både oklart och odiskuterat. Än så länge betonas att det fortfarande är för tidigt för konkreta planer.

– Man måste komma några steg vidare i processen innan man kan börja tala om något eventuellt EU-förslag. Vi är inte där ännu. Det kan vara allting från gränsstyrkor eller fredsbevarande och alla möjliga saker som finns i EU:s verktygslåda, säger Ann Linde.

Överlag välkomnas ändå helgens samtal i Berlin.

– Det är som vanligt: när EU och stora länder engagerar sig är det väldigt mycket lättare att få parterna att i alla fall komma till samtalsbordet. Det betyder inte att man löser allt på en gång, men det är ett litet steg och denna gången är det lilla steget i rätt riktning, säger Linde.

Har inte mötts

Libyens två politiska tungviktare – premiärminister al-Sarraj och den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar har deltagit i den senaste tidens internationella fredsmäklande. Men ännu har de inte förmåtts att prata direkt med varandra. Och något sådant är heller inte aktuellt, meddelade al-Sarraj på måndagen, enligt Reuters.

Linde vill ändå hålla hoppet uppe.

– Det kommer hela tiden att vara så att det går framåt och sedan går det bakåt. Det finns ingen anledning att inte fortsätta bara för att det kommer bakslag eller att man inte nådde hela vägen. Det värsta vore ju om EU skulle ge upp, säger Linde i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons