Annons

Lundqvist: "Förbundet måste hitta en dialog"

NHL-stjärnan Henrik Lundqvist har förståelse för bojkotten av Damkronorna.
Som det är nu är situationen inte hållbar, anser målvakten.
Ishockey • Publicerad 21 augusti 2019
Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Henrik Lundqvist. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är inte så konstigt att 43 spelare väljer att tacka nej till spel i ishockeylandslaget, säger Henrik Lundqvist. New York Rangers-stjärnan vet hur mycket förutsättningarna skiljer sig mellan dam- och herrspelare.

– Många av dem jobbar. Självklart skulle de inte göra det här om de kände att det gick att genomföra. Men jag tror att för många känner att de inte får ihop det. Och då finns det ingen annan utväg, säger Henrik Lundqvist till GP.

Annons

Han känner inte till alla detaljer i konflikten, men säger att det måste finnas förutsättningar för spelare att representera landslaget utan att komma hem med förlorad inkomst.

– Det jag vet är att förbundet och deras resurser har varit ganska små, om vi jämför med Kanada, USA och Ryssland. Det blir väldigt svårt för damspelarna om de exempelvis inte får ersättning för missad inkomst. Det förstår jag. Jag förstår problematiken i det. Sedan vet jag inte vad förbundet har för resurser, om de kan hjälpa till mer.

Lundqvist hoppas att konflikten kan få en snabb lösning, så att man tar tillvara på intresset som finns för damhockey.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att det är bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger Lundqvist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons