Annons
Nyheter

Lyckad uppskjutning för danska rymdamatörer

De danska rymdamatörerna i Copenhagen Suborbitals skickade på lördagsmorgonen upp sin hembyggda raket "Nexø II". Raketen nådde en höjd på 6,5 kilometer, inte riktigt de 13 föreningen hoppats på, men beskrivs ändå som en succé.
Danmark • Publicerad 4 augusti 2018
Copenhagen Suborbitals anläggning på Refshaleøen i Köpenhamn. Arkivbild.
Copenhagen Suborbitals anläggning på Refshaleøen i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppskjutningen 35 kilometer öster om Bornholms kust är ett steg på vägen mot rymdprogrammets slutmål – att skicka upp en människa i rymden.

Raketens jungfrutur har blivit fördröjd flera gånger, senast förra helgen då de svenska skogsbränderna satte stopp. Arbetet med bränderna tog så mycket av de svenska myndigheternas tid att de inte kunde säkra luftrummet över Östersjön för uppskjutning.

Annons

Här kan du se live-sändningen i efterhand. Själva uppskjutningen sker 1 timme och 35 minuter in i sändningen.

Den 178 kilo tunga "Nexø II" är en efterföljare till "Nexø I" som avfyrades i juli 2016, men bara nådde upp till 1,5 kilometer innan den fick slut på bränsle.

Copenhagen Suborbitals håller till på Refshaleøen i Köpenhamn. Föreningen har 50–60 medlemmar och har byggt och skickat upp raketer sedan 2011.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons