Målsprutan Ekberg ”nollar” i VM: ”Mycket bra känsla”

Köpenhamn Artikeln publicerades
Niclas Ekberg är lagkaoten och en av de verkliga veteranerna i landslaget. VM blir han tionde mästerskap. På den lilla bilden ovan gör han sin mästerskapspremiär 2010.
Niclas Ekberg är lagkaoten och en av de verkliga veteranerna i landslaget. VM blir han tionde mästerskap. På den lilla bilden ovan gör han sin mästerskapspremiär 2010.

Han är 30 år och gör mästerskap nummer 10.

Sedan ska det inte bli fler nollor som omgärdar Niclas Ekberg under VM i handboll. I alla fall inte i målprotokollet. De 684 landslagsmålen ska fyllas på de närmaste veckorna.

– Känslan är bra, mycket bra, säger Ekberg.

Det är en Ystadskille som ska leda den svenska handsbollsstyrkan i Köpenhamn och Herning. Ja, även i Hamburg, om det nu blir en svensk semifinal där.

Lagkaptenen Niclas Ekberg har blivit en av landslagets mest erfarna och meriterade spelare och står inför sitt tionde mästerskap. Det är bara Kim Andersson i landslaget som har medverkat i fler VM, EM och OS.

Niclas Ekbergs mästerskapshistoria är som den gamla berg-o-dalbanan på Bakken. Ibland skakar det. Det finns höga toppar – men också djupa dalar. Och fort går det.

– Ja, man har ju samlat på sig en del rutin genom åren. I min mästerskapsdebut i Österrike 2010 hade vi verkligen inte marginalerna med oss och vi kom väl nästan sist. Sedan har vi OS-silvret i London 2012 som är det största jag har upplevt i karriären, säger Niclas Ekberg, när YA-sporten får en pratstund i den mixade zonen i Royal Arena.

Sveriges Niclas Ekberg i kamp med Sloveniens Miladin Kozlina när lagen möttes i EM-premiären 2010.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Sveriges Niclas Ekberg i kamp med Sloveniens Miladin Kozlina när lagen möttes i EM-premiären 2010.

Köpenhamn är annars van miljö för den svenska lagkaptenen. Det var där han inledde sin karriär som utlandsproffs 2010, efter en säsong i Ystads IF och dessförinnan många år i IFK Ystad.

Niclas gjorde succé i AG Köpenhamn och hade två segerrika säsonger innan klubben gick i konkurs 2012. Ett handbollsår som Niclas Ekberg aldrig kommer att glömma.

– Nej, det var mycket den sommaren. Dels OS i London och sedan turbulensen i min danska klubb. Det var ett tråkigt sätt jag skildes från AG Köpenhamn på. Vi hade uppnått mycket på två år och hade ett mycket bra lag.

Men det är inte alltid som Niclas Ekberg har gjort succé på dansk mark. Europamästerskapet 2014 tillhör knappast höjdarna i Ekbergs blågula karriär och efter några matcher bänkades han.

– Det är så länge sedan nu och inte något jag tänker på. Men det är möjligt att det satte sig på självförtroendet i det mästerskapet.

När AG Köpenhamn gick i konkurs hamnade Niclas Ekberg i världsklubben THW Kiel. Där har han en skyhög status och öser in mål. Just nu är han femma i Bundesligans skytteliga.

– Det rullar på. Jag får stort förtroende och väldigt mycket speltid av tränaren. Då är det lättare att prestera.

Med all din mästerskapsrutin – hur värderar du dagens svenska landslag?

– Högt. Vi har gjort vår generationsväxling, även om några rutinerade spelare gör comeback just i det här mästerskapet. Den här gruppen har vuxit ihop och trivs tillsammans och vi får hoppas att det visar sig på planen.

Fakta

Niclas Ekbergs tio mästerskap

EM 2010. Placering: 15.

”Min mästerskapsdebut och bara det var eufori för mig. Sportsligt hade vi resultaten emot oss och föll med uddamålet i ett par matcher”.

VM 2011. Placering: 4.

”Ett mästerskap på hemmaplan är alltid speciellt. Vi fick en jäkla uppbackning av supportrarna och gjorde bra resultat.”

EM 2012. Placering: 12.

”En blandad historia. Det gick lite upp och ner för oss.”

OS 2012. Placering: 2.

”Bland det absolut största jag har varit med om. Något utöver det vanliga.”

EM 2014. Placering: 7.

”Vi spelade i Danmark och det blev inget kul mästerskap för mig personligen.”

VM 2015. Placering: 10.

”Ett hypat mästerskap som spelades i Qatar. Det var väldigt varmt och sportsligt gick det inte riktigt som vi tänkt oss.”

EM 2016. Placering: 8.

”Där påbörjades något nytt. Bland annat gjorde Lukas Nilsson mästerskapsdebut där.”

VM 2017. Placering: 6.

”Där fortsatte vi att förändra landslaget och i det här mästerskapet gjorde Kristján Andrésson och Martin Boquist debut som ledare. Vi fick in en god känsla och bra harmoni i truppen.”

EM 2018. Placering: 2.

”En av höjdpunkterna i karriären. Det var visserligen en ganska skakig resa, men vi vann rätt matcher och tog silver.”

Visa mer...