Nyheter

Många drabbades av halkan

Väder Artikeln publicerades
Svår halka ställde till med problem för fotgängare och andra trafikanter på torsdagen. Arkivbild.
Svår halka ställde till med problem för fotgängare och andra trafikanter på torsdagen. Arkivbild.

Halkan ställde på torsdagen till det i södra Sverige.

Många halkolyckor inträffade för både fotgängare och andra trafikanter och på flera orter blev det förseningar i kollektivtrafiken.

SMHI:s halkvarning för Skåne togs bort i samband med att nederbörden drog vidare österut.

– Det är ganska lugnt på halkfronten just nu. VI har klart och kallt väder i princip hela landet. Det är lite mildare i söder men ligger ändå på någon minusgrad i södra Skåne, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI, tidigt på natten.

Halkan bildades när det kom nederbörd samtidigt som vägarnas temperaturer kröp ned på minusgrader.

– Vägtemperaturen ligger generellt på minusgrader så det kan vara fortsatt halt, men det kommer inte att bli värre, säger Max Lindberg Stoltz.

Mellan klockan 16 och 21 inträffade 26 trafikolyckor i hela polisregion Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, uppger polisen för Sydsvenskan. Flera personer fördes till sjukhus.

I Västerås ersattes en buss i kollektivtrafik med en personbil på en del av sträckan på grund av halkan.

– Det är så halt där och väghållaren har inte hunnit halkbekämpa så vi bedömer det inte säkert att köra buss där. En personbil väger betydligt mindre än en buss och är därför lättare att hantera i halkan, sade Peter Beckman, produktionschef på Svealandstrafiken, som kör bussarna, till Sveriges Radio P4 Västmanland på torsdagen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.