Annons

Människorättschef deporterad från Israel

Människorättsorganisationen Human Rights Watch-chef i Israel och de ockuperade palestinska territorierna har tvingats att lämna Israel.
Omar Shakir anklagas för att ha stött en bojkott mot landet.
Israel • Publicerad 25 november 2019
Omar Shakir är Human Rights Watchs landchef i Israel och de palestinska områdena.
Omar Shakir är Human Rights Watchs landchef i Israel och de palestinska områdena.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Shakir lämnade Israel på eftermiddagen med ett flyg från Tel Aviv med destination München, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är en sorglig dag för Israel och Palestina, säger Omar Shakir via telefon till TT, bara timmar före hans avresa från Israel.

Annons

Den 5 november föll högsta domstolens beslut i fallet Omar Shakir – den sista instansen i en rättsprocess som tagit nära ett och ett halvt år.

BDS-rörelsen

Omar Shakir, som leder människorättsorganisationen Human Rights Watchs arbete i Israel och de ockuperade palestinska territorierna, fick sitt arbetsvisum indraget av inrikesdepartementet 2018.

Departementet hänvisade till en lag från 2017. Enligt den kan Israel dra tillbaka visum för individer som stödjer BDS-rörelsen – boycott, divestment, sanctions (bojkott, avyttring, sanktioner), en internationell kampanj som uppmanar till bojkott av Israel.

Omar Shakir anklagas bland annat för att ha försökt förmå fotbollsförbundet Fifa att utesluta Israel, och för att ha uppmanat FN att släppa en lista över företag som är baserade på det ockuperade Västbanken.

Som student vid Stanforduniversitetet i USA ska Shakir också ha försökt att grunda en egen BDS-organisation, och sedan dess ägnat sig åt att sprida material om rörelsen på Twitter – allt enligt departementets dokument som den liberala israeliska nyhetssajten Haaretz tagit del av.

"Legitim kritik"

Human Rights Watch har slagit tillbaka hårt mot Israel, och hävdar att regeringen försöker tysta legitim kritik mot Israels ockupation av Västbanken.

I fjol släppte Human Rights Watch en rapport om hur bosättare på Västbanken tjänar pengar på att hyra ut sina bostäder via resesajten Airbnb. En annan rapport kritiserar hur israeliska banker finansierar sådana bosättningar.

Båda rapporterna har citerats av inrikesdepartementet och ligger till grund för beslutet att dra in Omar Shakirs visum, enligt Haaretz.

– En del av vårt arbete är att kartlägga övergrepp mot mänskliga rättigheter som begås av företag på Västbanken. Det är ett helt vedertaget sätt att arbeta. Men det här beslutet visar att Israels regering blivit djärvare, säger Shakir till TT.

Omar Shakir ska resa vidare till Stockholm, enligt uppgift på måndagen, där han bland annat ska träffa utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder.

Annons

Han kommer sedan att arbeta från ett annat land, troligen Jordanien.

– Vi kommer att fortsätta. Samma sekund som vi ger Israel makten över vårt arbete, förlorar vi vår trovärdighet som aktör, säger Omar Shakir.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons