Annons

Matbrist hotar miljoner i Nordkorea

Årets skördar i Nordkorea väntas bli de sämsta på fem år, uppger FN i en rapport.
De dåliga skördarna av majs och ris, landets huvudsakliga grödor, innebär att över 10 miljoner människor är i behov av akut hjälp.
Nordkorea • Publicerad 20 september 2019
Nordkoreanska lantbrukare planterar ris på denna bild från maj i år.
Nordkoreanska lantbrukare planterar ris på denna bild från maj i år.Foto: AP/TT/Arkiv

Torka i kombination med dålig bevattning ligger bakom problemen, och FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO varnar för att 40 procent av Nordkoreas befolkning kan drabbas av matbrist. Landets ekonomi lider också sedan tidigare svårt av omvärldens sanktioner mot landet.

Nederbörden var under genomsnittet för perioden mitten av april till mitten av juli, vilket är en kritisk tillväxtperiod för grödorna. Nordkorea har dessutom länge kämpat med matbrist och ett ineffektivt statligt ransoneringssystem. Till råga på allt har också svinpest slagit till mot landets grisbestånd. Produktionen av fläskkött – en stapelvara i regionen – har minskat sedan de första fallen bekräftades i maj.

Annons

Redan tidigare i år uppskattade FN att Nordkoreas samlade matproduktion i fjol var den lägsta på ett årtionde till följd av en lång värmebölja i kombination med tyfoner och översvämningar.

Sydkorea har lovat att bidra med 50 000 ton ris till sin granne, men leveranserna har dröjt eftersom Nordkoreas reaktion på erbjudandet varit ljummet.

Landets statliga nyhetsbyrå KCNA uppgav i somras att man ska inleda en stor kampanj för bättre bevattning, bland annat genom att gräva fler brunnar och kanaler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons