Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Häktet i Malmö är fullt, svenskar slog rekord i att bygga tortillatorn och 16 amerikanska delstater utmanar Trump. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Skåne

Platsbristen på Sveriges häkten är omtalad, och fick ny aktualitet i Malmö den gångna helgen. Från lördag kväll till måndag kunde inga fler häktade tas emot.

– Mig veterligen har det inte hänt på över tio år. Jag har aldrig varit med om det innan, inte att vi stängt och inte kunnat ta emot någonstans, säger Håkan Tullberg, tillförordnad chef för Malmöhäktet, till SR Ekot.

Under ett och ett halvt dygn fick därmed häktade personer sitta kvar i polisens arrester i väntan på plats.

I Malmö finns normalt sett kapacitet för 117 häktade personer.

Sverige

Tortillan kommer från spansktalande länder, men världsrekordet i att stapla dylika ser ut att stanna i Nordeuropa. På måndagskvällen byggde Torbjörn Lilliebjelke och Anders Jonebring i Mölndal ett torn som mätte 76,5 centimeter, rapporterar GP.

Därmed slår de det globala rekordet 68,5 centimeter, som sattes av Joy Ehsan utanför Manchester i England 2017.

– Det är svårare än man förväntar sig. Man tänker att man kan bygga en och en halv meter utan problem, säger Anders Jonebring till tidningen.

Än är svenskarnas rekord dock inte infört i rekordböckerna – företaget Guinness ska först studera filmer och andra bevis från måndagens evenemang.

Och Ehsan behåller en aspekt av rekordet. Han använde uppenbarligen tunnare tortilla, då han fick ihop en stapel med 389 stycken. Lilliebjelke och Jonebrings stapel bestod av bara 375 bröd.

Paraskidåkaren Zebastian Modins medaljskörd blir allt större.

Efter VM-sprinten i kanadensiska Prince George kan han lägga till ytterligare ett guld till samlingen.

Modin, tillsammans med nye guiden Emil Jönsson Haag, före detta skidåkare och OS-medaljör, vann före Jurij Holub, Vitryssland, och trean Dmytro Suiarko från Ukraina.

Svensken vann distansen även i VM 2017.

24-åringen inledde mästerskapet med att bli femma på 10 kilometer, då duon gick i mål på tiden 30.20,8 men efter ett tidsavdrag för Modins synnedsättning blev sluttiden 26.42,3. Holub knep guldet på 25.26,3.

De två senaste säsongerna har Zebastian Modin vunnit den totala världscupen och för drygt ett år sedan lämnade han Paralympics i Pyeongchang, Sydkorea, med ett silver. Det var hans femte paralympicsmedalj. Den här säsongen har han inlett lika starkt och delar just nu ledningen i världscupen tillsammans med Brian McKeever, Kanada.

Världen

16 delstater i USA utmanar presidentens nödläge i domstol.

Handlingarna lämnades in till en distriktsdomstol i Kalifornien bara dagar efter att Donald Trump utlyste nödläget för att finansiera gränsförstärkningar mot Mexiko.

"Vi stämmer president Trump för att stoppa honom från att ensidigt råna skattebetalare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater", säger Xavier Becerra, delstatens högste juridiske chef, i ett uttalande.

Två poliser har dödats vid en explosion i Kairo i Egypten. Enligt inrikesdepartementet jagade polisen en man som misstänktes för inblandning i ett attentat mot en polisstation i västra delarna av staden i fredags.

När poliserna lyckats fånga mannen i närheten av al-Azharmoskén exploderade ett föremål som mannen bar, vilket orsakade såväl den misstänkte gärningsmannens som de två polisernas död. Ytterligare två poliser och tre civila skadades i explosionen.

I fredags skadades två poliser och tre civila när en bomb exploderade under ett försök att desarmera den.

En av Kanadas premiärminister Justin Trudeaus närmaste män, Gerald Butts,, avgår.

Butts anklagas för att ha pressat dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould att låta företaget SNC-Lavalin Group komma undan med böter i stället för rättegång.

Byggföretaget var inblandat i en korruptionsskandal i Libyen, där höga tjänstemän ska ha mutats. SNC-Lavalin uppger att man velat undvika en korruptionsrättegång för att de chefer som misstänktes ha agerat felaktigt lämnat företaget och att man sedan dess sett över sina etiska riktlinjer.