Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil voltade i Bromölla, stor brand i Västerås och Trump satsar på rymdförsvar. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Skåne

Strax efter midnatt kom ett larm om en singelolycka på Skolvägen i Bromölla. På platsen har en bil kört av vägen och voltat. När räddningstjänsten kom fram till platsen låg bilen på taket.

– Det har inte blivit några personskador i den olyckan. Ambulansen har varit på platsen men ingen är avförd till sjukhus. Bilen ska ha kört över en kant och sedan hamnat upp och ned, säger Michael Sivenbring, teamledare på SOS alarm.

Det var när polisen signalerade åt mannen att stanna som han valde att lämna platsen i hög hastighet.

– Det stämmer att det är en bil som försöker köra ifrån en radiobil. Vi gör ett efterföljande en tid, men det rör sig inte om någon jaktsituation, säger Emil Johnsson inre befäl på polisen i Kristianstad.

Den 9 februari stals en dyrbar bil i samband med ett villainbrott i Åhus. Polisen hittade till slut bilen i Båstad och ägaren trodde att han skulle få tillbaka den.

Nu rapporterar bland annat Hallandsposten och Expressen att bilen stulits igen. Den nya stölden ska ha skett vid den verkstad i Laholm dit bilen bärgats.

Tjuvarna ska ha klippt upp staketet till området och därefter kunnat köra iväg med bilen.

– Den är nyckelkörd. Det är rätt troligt att det är samma tjuvar, säger Jan Jönsson på Larholmspolisen till Hallandsposten.

Sverige

Brandbekämpare från fem stationer deltar i arbetet mot en stor brand i ett flerfamiljshus i Råby i Västerås, rapporterar Aftonbladet.

Elden ska på bara några minuter ha spridit sig från en bostad i trevåningshuset upp till vinden.

Alla boende uppges ha kunnat ta sig ut, men fastigheten kommer att få omfattande skador. Vinden och taket är bortom räddning och får brinna av, enligt Frank Granath, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund.

– Målet är att hindra spridning neråt i huset, säger han till Aftonbladet.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott efter ett it-haveri på myndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

Flera tusen arbetssökande kan ha fått sina aktivitetsstöd indragna till följd av ett fel i Arbetsförmedlingens automatiserade system för aktivitetsrapporter, som avslöjades av SVT i förra veckan. Totalt kan det handla om 70 000 felbeslut.

Till följd av detta kallas nu generaldirektör Mikael Sjöberg till arbetsmarknadsutskottet för att förklara sig, något som Centerpartiet tyckte behövdes redan när historien blev känd.

”Det är viktigt att han klargör hur detta kunde inträffa och redogör för vilka åtgärder myndigheten vidtar för att något liknande inte ska hända igen”, uppger utskottets ordförande Anna Johansson (S) i en skriftlig kommentar till SVT.

Världen

USA:s president Donald Trump har undertecknat ett direktiv för att inleda den långa vägen mot inrättandet av en ny försvarsgren, inriktad på rymden.

Den ska ligga under flygvapnets paraply, på liknande sätt som marinkåren fungerar under flottan.

Trumpadministrationen vill gärna se att den nya grenen är i bruk 2020, men den behöver först godkännas av kongressen, där framför allt det demokratstyrda representanthuset kan sätta käppar i hjulen.

En amatörforskare har hittat den kallaste och äldsta vita dvärgstjärna som människan hittills skådat, rapporterar Nasa. Den är omgiven av ringar, vilket sådana himlakroppar inte brukar vara.

"Denna stjärna utmanar verkligen våra antaganden om hur planetsystem utvecklas", säger astronomen John Debes vid rymdinstitutet STSCI.

En vit dvärg är resterna av en slocknad stjärna, och kan alltså ge ledtrådar till vårt eget solsystems avlägsna framtid.