Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Explosion i Landskrona, svensk prisades trippelt på Grammisgalan och Ungern mutar invånarna till att skaffa barn. Här är nattens händelser, lokalt och i omvärlden
Publicerad 11 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En 17-årig pojke utsattes för ett rånförsök på Limhamn strax före klockan elva på söndagskvällen. Det var när pojken skulle gå av sin buss som två personer hotade honom med kniv.

Annons

Personerna krävde att pojken skulle lämna ifrån sig sin jacka och mobil. Pojken blev inte allvarligt skadad och kunde själv uppsöka sjukhus. Ingen har gripits för brottet.

Under natten skedde ett inbrottsförsök på en byggarbetsplats i Hässleholm. Polisen misstänker att personerna var ute efter att stjäla verktyg. Polisen kallades till platsen efter att en väktare uppdagat inbrottsförsöket.

Personerna kom inte över något stöldgods.

Någon form av detonation har inträffat i Landskrona, skriver polisen på sin sajt. Det har blivit skador på en byggnad och bombtekniker har skickats till platsen.

Larmet kom 02.37.

– Det var flera personer som vaknade och då ringde de till oss. När de tittade ut ser de att det är fönsterrutor som är krossade och billarm som går. Någon berättade att hela huset som de bor i skakade, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen.Explosionen ska ha inträffat vid en dörr till en "tvättstuga eller liknande", uppger polisen.

Enligt Söderberg är det för tidigt att säga om det har något att göra med tidigare sprängningar i Landskrona.Ingen människa verkar ha kommit till skada vid smällen.

Sverige

Över 150 personer har deltagit i en skallgång efter en försvunnen man i Blekinge. Mannen bar vid tillfället en ishockeytröja med Karlskrona hockeys klubbmärke på. Sökandet i natt gav tyvärr inget resultat men sökarbetet kommer att fortsätta imorgon.

Under nattens grammisgala prisades svenske Ludwig Göransson trippelt. Svensken fick veta att han vunnit sitt första pris på väg in till galan.

Annons

– Wow, häftigt. Jag vann min första Grammy här direkt i tv, sade Göransson på röda mattan.

Ludwig Göransson kom till nattens Grammygala med chans på fyra priser. Och tre av dem får han gå hem med, bland annat den för årets låt.

Under söndagen ofredades tre kvinnor sexuellt i Uppsala, rapporterar flera medier. Polisen misstänker att det är samma gärningsman som tros ligga bakom ett flertal ofredanden i staden de senaste två veckorna.

– Sammanlagt har vi fått tio fall inrapporterade under den senaste tiden, säger Sanja Vukicevic, RLC-befäl vid polisen i Uppsala, till Dagens Nyheter.

I samtliga fall har mannen smugit upp bakom kvinnorna och tagit dem på rumpan och mellan benen, för att sedan fly från platsen. Vid en del av tillfällena ska han ha varit maskerad med ett blått munskydd av den typ kirurger använder, och haft en cykel med sig.

Sex bilar och en husbil har brunnit i stadsdelen Brynäs i Gävle, uppger Gästrike räddningstjänst i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett antal bilar har skadats av värmen från de brinnande fordonen.

Larmet ska ha kommit strax före klockan 04 och bränderna uppges vara under kontroll.

– Vi fick in ett ärende där de hade tänt eld på några bilar vid 04-tiden. Inledningsvis är indikationen att det är anlagda bränder, säger Linda Winge vid polisen till TT.

Två fönsterrutor har också krossats på byggnader i närheten.

Annons

Världen

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har lanserat ett program med skattelättnader och låneförmåner för att öka barnafödandet i landet. Bland annat ska kvinnor som föder minst fyra barn helt befrias från inkomstskatt.

Orbán presenterade programmet under sitt årliga tal till nationen. Han förkastade alla försök att möta de minskade födelsetalen i Europa med ökad immigration.

Åtgärderna innefattar ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn för att hjälpa dem att köpa bostad, subventioner för bilköp och slopad inkomstskatt för kvinnor som föder och fostrar minst fyra barn.

Dessutom ska kvinnor under 40 år som gifter sig för första gången bli berättigade till ett subventionerat lån på cirka 330 000 kronor.

En fransk medborgare har gripits efter att ha flugit med en drönare i närheten av Myanmars parlament i huvudstaden Naypyidaw, uppger Frankrikes ambassad.

I oktober 2017 fängslades fyra personer efter en liknande händelse. I tron om att de skulle få böter erkände de fyra brottet, men de dömdes i stället till fängelse i två månader.

Den gripne fransmannens familj är underrättad och ambassaden uppger att man arbetar för att få honom frisläppt.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons