Annons

Minst 13 döda i båtolycka i Kongo-Kinshasa

Olyckor • Publicerad 18 april 2019
President Felix Tshisekedi bekräftar att minst 13 personer omkommit i båtolyckan på sjön Kivu i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
President Felix Tshisekedi bekräftar att minst 13 personer omkommit i båtolyckan på sjön Kivu i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.Foto: Ben Curtis AP/TT

13 personer bekräftas ha omkommit och 142 saknas fortfarande efter att en passagerarfärja förlist på sjön Kivu i östra Kongo-Kinshasa tidigare i veckan.

Enligt landets president Felix Tshisekedi, som på torsdagen pratade med pressen i närheten av olycksplatsen, ska 37 personer ha kunnat räddas.

Annons

"Vi kommer att göra allt för att säkerställa att den här typen av tragedier inte händer igen", säger Tshisekedi, som menar att olyckan inträffat på grund av att oseriösa företag "använder slitna båtar av girighet".

Dödssiffran befaras stiga ytterligare de närmaste dagarna, och landet utlyste på torsdagen en nationell sorgedag med anledning av olyckan.

Tshisekedi har tidigare sagt att de ansvariga för olyckan ska straffas.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick båten, som utgick från norra Kivu i måndags, att sjunka. Båtolyckor med dödlig utgång är samtidigt vanliga i Kongo-Kinshasa, ofta på grund av båtarnas dåliga skick i kombination av överlasting.

2010 dog 138 personer när ett överlastat fartyg sjönk i Kongofloden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons