Annons

Möbeljätten satsar på solceller i Sverige

Före oktober ska det gå att skaffa en komplett solcellsanläggning från Ikea. Det slopade kravet på bygglov för solceller spelade en viktig roll för beslutet.
Publicerad 26 juni 2019
Björn Lind, styrelseordförande för Svea Solar (till vänster), och Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed.
Björn Lind, styrelseordförande för Svea Solar (till vänster), och Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed.Foto: Anders Wiklund/TT

Sedan tidigare säljer Ikea solcellsanläggningar i sex länder. Nu har turen kommit till Sverige. Och sedan augusti 2018 finns det undantag från kravet på bygglov för solcellsanläggningar.

– Vi har väntat länge med att lansera solceller i Sverige eftersom det har varit svårt och snårigt för den som vill skaffa solceller här. Nu har det blivit enklare och man kan få statligt stöd. Det har vägt tungt för vårt beslut, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea till TT.

Säger inte pris

Annons

Ikea avslöjar inte exakt när solcellerna ska börja säljas eller hur mycket de kommer att kosta. Samtidigt lanserar Ikano Bank, med kopplingar till Ikea, ett speciellt lån för solcellskunderna.

Ikea samarbetar med företaget Svea Solar som är den egentliga leverantören av solcellerna samt de batterier och laddboxar som hör till. Svea Solar står också för installationen.

– Leveranstiden blir fyra till tolv veckor, säger Björn Lind, styrelseordförande på Svea Solar.

Han lovar att kunder som har frågor eller klagomål ska slippa bli bollade mellan Svea Solar och Ikea.

Tillverkas i Asien

Solcellerna kommer att tillverkas i Asien, främst i Kina. Svea Solar räknar med att mångfaldiga sin försäljning genom avtalet med Ikea. Företaget har i dag 250 anställda.

I normala fall tar det tio–tolv år innan en solcellsanläggning har sparat in investeringskostnaden.

I dag svarar solenergi för 0,3 procent av den svenska energiförsörjningen. Energimyndighetens mål är att andelen ska vara 10 procent 2030.

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons