Annons

Mobildata får inte användas som bevis

Danmark • Publicerad 19 augusti 2019
Allvarliga fel har hittats i det program som hanterar mobildata hos danska polisen. Arkivbild.
Allvarliga fel har hittats i det program som hanterar mobildata hos danska polisen. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Efter att nya fel upptäckts i det program som dansk polis använder för att spåra mobiltelefoner, får mobildata inte längre användas som bevis i brottsmål.

Den danska riksåklagaren har beslutat att stoppa teledata som bevis i två månader framåt, ett beslut som stöds av justitiedepartementet. Under tiden ska buggarna undersökas. Problemen ska ha uppstått i konverteringen av data.

Annons

I somras upptäcktes att inte alla telefoner som varit kopplade till telemasterna dök upp i programmet. Man har nu också upptäckt att det inte går att vara säker på att de positioner som anges i programmet stämmer.

Tidigare har det sagts att över 10 000 brottsmål mellan 2012 och 2019 ska undersökas för att klarlägga huruvida de behöver omprövas. Nu ska även mål före 2012 prövas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons