Annons

Möjlig premiärminister hoppar av i Libanon

Libanon • Publicerad 16 november 2019
En ny regeringsbildning i krisdrabbade Libanon är svår, sedan förre premiärministern Saad al-Hariri (till höger, här i möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo, till vänster) kastade in handduken efter massiva protester. Tidigare finansministern Mohammad Safadi tackar nej till uppdraget. Arkivbild.
En ny regeringsbildning i krisdrabbade Libanon är svår, sedan förre premiärministern Saad al-Hariri (till höger, här i möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo, till vänster) kastade in handduken efter massiva protester. Tidigare finansministern Mohammad Safadi tackar nej till uppdraget. Arkivbild.Foto: Jim Young/AP/TT

Libanons förre finansminister Mohammad Safadi har dragit tillbaka sin kandidatur till att bli ny premiärminister efter landets regeringskris. Den 75-årige veteranpolitikern Safadi nämndes för första gången som regeringsbildare på torsdagen, när medier i Libanon rapporterade att tre ledande partier hade enats om honom som kandidat. Men på lördagen meddelade han att det skulle bli allt för svårt att bilda en "harmonisk" regering som stöttas av alla partier.

Förre premiärministern Saad al-Hariri lämnade posten den 29 oktober sedan protester mot honom och regeringen vuxit i styrka. Protesterna rör bland annat korruption och de styrandes brist på att förhindra den.

Annons

Libanon har kastats in i en av de värsta ekonomiska kriserna sedan inbördeskriget som raserade landet mellan 1975 och 1990.

Safadi skrev i ett uttalande att han hoppas att al-Hariri ska få ett nytt förtroende som premiärminister.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons