Annons
Nyheter

Motgift ska rädda livet på fler

Med naloxon kan en överdos hävas på några minuter. Nu ska det delas ut till missbrukare i hela landet.
Sjukvård (TT) • Publicerad 29 januari 2019
Motgiftet naloxon, som kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare. Arkivbild.
Motgiftet naloxon, som kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I Sverige dör årligen ungefär 900 människor av narkotika- eller läkemedelsförgiftning. Vanligaste orsaken är opioider, som till exempel heroin eller fentanyl.

Den nya rekommendationen om naloxon finns med i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende.

Annons

Hur många liv som går att rädda genom att förse missbrukare med naloxon är oklart.

-Det vi kan säga är att det är ett effektivt motgift som är livräddande, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell till TT.

Utbildning om överdoser

Myndigheten räknar med att cirka 10 600 patienter ska få naloxon två gånger om året. Det ska kombineras med en timslång utbildning kring hur man känner igen en överdos, hur man ger andningshjälp och i vilka situationer risken för överdos är störst.

Olivia Wigzell pekar på flera positiva bieffekter.

-Det skapar en relation till hälso- och sjukvården och det kan ge en ingång till behandling och rehabilitering för annan typ av ohälsa.

Utbildningen kommer också att öka kunskapen hos missbrukare, framhåller hon.

-Ju mer man utbildar och informerar, desto större förutsättningar har man att ta ansvar för sin hälsa och sitt liv.

Bara själva läkemedelskostnaden blir cirka 9,5 miljoner kronor om året. Inledningsvis krävs också utbildning av den personal som ska skriva ut naloxon, vilket kommer att kosta ytterligare ett par miljoner.

Sjuksköterskor skriver ut

Tidigare har bara läkare haft utskrivningsrätt, men sedan några månader kan även sjuksköterskor skriva ut naloxon.

-Bara det kommer att öka tillgängligheten, säger Olivia Wigzell.

Annons

I Danmark och Norge finns redan naloxonprogram och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar det sedan 2014. Frågan är varför det har dröjt så länge i Sverige?

-Vi har historiskt haft en narkotikapolitik som varit mer restriktiv mot sådana här insatser än andra länder. Men nu har det varit ett stort politiskt tryck för att detta ska tillhandahållas, säger Olivia Wigzell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons