Annons

Nämndeman stängs av efter samtal på buss

Rättsligt • Publicerad 23 augusti 2019
Helsingborgs tingsrätt stänger av en nämndeman i ett halvår. Arkivbild.
Helsingborgs tingsrätt stänger av en nämndeman i ett halvår. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En nämndeman i Helsingborgs tingsrätt satt på bussen och pratade om det stora, pågående narkotikamål som hon medverkar i. Nu stängs hon av i sex månader.

"Även om det inte är fullt klarlagt vad nämndemannen sade kan hennes opartiskhet i målet ifrågasättas. Uttalandena kan också uppfattas som ett uttryck för en bristande respekt för rättssystemet eller parterna i processen", skriver Helsingborgs tingsrätts lagman Ylva Norling Jönsson i ett .

Annons

Två personer som var med på bussen har oberoende av varandra berättat för om samtalet på bussen. Nämndemannen själv medger att hon pratat om rättegången, men hävdar att hon bara sade saker som redan är känt om rättegången. Lagmannen anser att det oavsett vilket kan skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen.

Rättegången, som sträcker sig över 105 dagar, kan trots bortfallet av en nämndeman fortsätta som planerat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons