Annons
Nyheter

Nästa pollenvåg på ingång

Björkpollenmängderna har nu börjat avta i Syd- och Mellansverige och dra norrut. För norra Sverige ligger de nu som högst. Men det går inte att andas ut i syd heller. Nu kommer gräspollenvågen.
Hälsa • Publicerad 19 maj 2018
Pollen i en sjö. Arkivbild.
Pollen i en sjö. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik

Halterna av björkpollen är fortfarande mycket höga i landet från ungefär trakterna kring Vättern och uppåt, visar Naturhistoriska riksmuseets pollenrapport. Rejäla halter björkpollen rapporteras nu framför allt i södra Norrland.

Trist nog för allergiker i södra Sverige så är det mer ekpollen än på väldigt länge. I Götaland och Svealand är det nu stor risk för ekpollen som kan utlösa allergiska reaktioner. Ungefär 80 procent av alla testade björkpollenallergiker reagerar även på ekpollen.

Annons

Nu kommer också gräspollenet i södra Sverige. De kommande dagarna är det förhöjd risk för gräspollen i Skåne, Blekinge och delar av Västra Götaland.

– Är du på en äng nu där gräsen blommar så kan du känna av det ganska ordentligt, men annars är det ingen jätterisk just nu, säger forskaren Åslög Dahl som ansvarar för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Efter den kalla starten på våren har de senaste dagarnas värme gjort att pollensäsongen justerats tillbaka till det normala. Däremot kan de högsta halterna av gräspollen komma tidigare. Kulmen för gräspollen brukar vara ungefär mellan 1 juni och 10 juli.

– Om det fortsätter att vara varmt kan det hända att kulmen kommer tidigare än vanligt men det hänger mycket på hur det blir framöver. Det är för tidigt att säga än, säger Åslög Dahl.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons