Nyheter

Nationella insatsstyrkan förstärks

Brott Artikeln publicerades
Nationella insatsstyrkan ska förstärkas. ( Arkivbild)
Foto: Niklas Luks/TT
Nationella insatsstyrkan ska förstärkas. ( Arkivbild)

Sveriges nationella insatsstyrka ska förstärkas som en del i polisens satsning för att bättre kunna hantera terrorattentat.

Två nya helikoptrar ska köpas in för att insatsstyrkan snabbt ska kunna ta sig till eventuella attentatsplatser. En av dem ska placeras i region syd, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den andra helikoptern kommer vi att placera i anslutning till nationella insatsstyrkan och göra det möjligt för operatörer att flyga ut i attacker mycket fortare än vi har kunnat göra tidigare, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, till Ekot.

– Vi kommer också kunna placera prickskyttar i helikoptrar som kan stödja polismän som är utsatta för en attack på ett mycket bättre sätt än vi har kunnat tidigare.

Insatsstyrkan ska också förstärkas med mer personal. För första gången ska anställda från andra myndigheter, till exempel försvaret, kustbevakningen och tullen, kunna söka tjänster.

För de som inte har den grundläggande polisutbildningen kommer det att finnas en speciell polisutbildning på 1,5 år.

– De kan gå en snabbare väg för att bli poliser. Det är ett viktigt steg för oss i kompetensförsörjningen, säger Mats Löfving.