Annons

Nationella prov ska rättas digitalt

Regeringen vill att en så stor andel som möjligt av de nationella proven ska rättas digitalt. Tanken är att frigöra tid för lärarna.
Samtidigt skärps tonen gentemot alla skolhuvudmän. Det tekniska måste fungera i alla skolor i god tid innan de digitala proven införs.
Utbildning • Publicerad 14 november 2019
De nationella proven ska skrivas på dator. Rättningen ska ske centralt och i vissa fall automatiskt, är tanken. Arkivbild.
De nationella proven ska skrivas på dator. Rättningen ska ske centralt och i vissa fall automatiskt, är tanken. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

De nationella proven skrivs av hundratusentals elever i årskurs 3, 6 och 9 samt i gymnasiet och komvux varje år. Proven ska fungera som stöd för likvärdig betygssättning över hela landet.

Men hantering och rättning av proven tar mycket av lärarnas tid och upprepade gånger har tryckta prov eller facit kommit på avvägar före provtillfället och spridits bland elever. Därför förbereder Skolverket sedan ett par år för att digitalisera proven.

Frigör tid

Annons

Nu har regeringen dessutom beslutat att Skolverket ska sträva efter att så stor andel som möjligt av proven ska rättas automatiskt, alltså datoriserad rättning.

– Genom att en större andel av proven rättas automatiskt kan vi minska den tid lärarna måste lägga på att bedöma proven. Det frigör mycket värdefull lärartid. Ett annat argument är att det med automatisk rättning blir en likvärdig bedömning av hur eleverna svarar, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Det är redan i dag möjligt att med så kallad maskininlärning ta fram system som automatiskt kan bedöma uppsatser eller andra skriftliga resonemang. Men sådan teknik är till stor del fortfarande på utvecklingsstadiet. Så frågan är i vilken grad de nationella proven måste anpassas till den teknik som är tillgänglig i dag.

Inte bara kryssa

– Jag vill verkligen betona att vi inte ska gå över till enbart kryssfrågor i de nationella proven. Men jag är övertygad om att det finns delar i proven som kan automaträttas utan att man tappar djupet och bredden, säger Anna Ekström.

Hur stor andel av proven som anpassas blir därmed upp till Skolverket att bedöma.

Skolverket kommer också att få ett tydligt mandat vad gäller kravet på alla skolhuvudmän att ha fungerande datorer och uppkoppling när de digitala proven införs. Det finns nämligen signaler om att en del huvudmän ligger efter i planeringen.

– När proven digitaliseras är det så viktigt att det tekniska fungerar. Jag har själv hört viss oro från huvudmännens sida huruvida de har den tekniska infrastruktur som behövs. Det är uppenbart att vi behöver en tydlighet, Skolverket måste klart och tydligt kunna föreskriva vilken teknik som behövs, säger Anna Ekström.

Så sent som i förra veckan beslutade regeringen, som en följd av januariavtalet, att Skolverket ska ta fram förslag på hur rättningen skulle kunna göras centralt, exempelvis vid en myndighet. Vilka som ska rätta de olika delproven som inte rättas automatiskt, återstår alltså att se.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons