Nyheter

Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en intensiv lördagsnatt i Skåne län.

Skåne

Ett larm om en misstänkt drunkning orsakade ett stort räddningspådrag vid hamnen i Abbekås under natten mot söndagen. Räddningstjänst, ambulans, sjöräddning och polis var på platsen.

Efter ett par timmar anträffades den saknade personen välbehållen och på land.

Flera gärningsmän ska ha gett sig på polis och ordningsvakter i Kristianstad under natten.

En ordningsvakt fick flera slag i ansiktet av flera olika personer. En man i 20-årsåldern blir gripen på platsen och är misstänkt för våld mot tjänsteman.

En explosion har inträffat i ett bostadshus i stadsdelen Lindängen i Malmö. Uppgifterna är än så länge knapphändiga men SOS Alarm bekräftar att det har varit en explosion.

– Det saknas ett fönster på framsidan av huset. Ambulans är på platsen och polisen är på väg, säger Nina Janowicz, teamledare på SOS Alarm, till TT.

Enligt Kvällsposten finns en person i en lägenhet i huset.

– Det finns en person i en lägenhet som antingen är oskadad eller skadad. Jag vågar inte säga mer än så, säger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten, till tidningen. (TT)

Två personer har räddats ur en brinnande lägenhet i en industrifastighet i Dalby i Lund, enligt Nina Janowicz teamledare på SOS Alarm.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten strax efter klockan fyra på söndagsmorgonen.

– Det rök kraftigt i byggnaden och det var en fullt utvecklad brand när räddningstjänsten kom till platsen, säger Nina Janowicz.

Enligt Sydsvenskans fotograf på plats hämtades en person som befann sig i den brinnande lägenheten ut av rökdykare. Två personer har förts till sjukhus.

Tretton bilar från räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet.

– Man har använt skärsläckare, övertryck och dimspik för att begränsa elden mot bostadsdelen och en intilliggande postlokal, säger Nina Janowicz.

Elden ska i nuläget vara under kontroll. Enligt polisens yttre befäl på plats är ärendet rubricerat som misstänkt mordbrand. (TT)

Sverige

En ung bilist har omkommit då han körde av vägen i Jönköping, skriver polisen.

Olyckan inträffade på Kortebovägen, som leder nordvästerut ur staden.

– Det verkar som att personen har kört ner i en ravin vid sidan av vägen, säger Peter Ström, vakthavande befäl i polisregion Öst, enligt SVT Jönköping.

Larmet kom från en person som hörde en smäll på platsen vid 01.30-tiden natten till söndagen.

Den förolyckade mannen var ensam i bilen. (TT)

Brandbekämpare kring Ljusdal hyser gott hopp om regn som kan underlätta arbetet i dag. För likaså hårt drabbade Älvdalen är det mer osäkert.

– För dagen är det framför allt Ljusdalsområdet som berörs, säger Anette Levin på SMHI om det regn som nu rör sig norrut över landet.

I Älvdalen väntas skurbetonat väder, vilket gör det mer svårbedömt. Och jokern i leken är åskan, som kan utlösa nya bränder även om det samtidigt regnar. (TT)

En man i 30-årsåldern som dömts till vård för ett mord i Surahammar förra sommaren kan komma att hamna i fängelse efter en ny prövning, skriver Expressen.

I vintras beslutades att mannen lidit av en allvarlig psykisk störning när han högg ihjäl en kvinna i 55-årsåldern, och han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Men en överläkare har nu kommit fram till att det inte stämmer, och straffet kan därmed omprövas. (TT)

Världen

Minst tio människor har omkommit i det jordskalv med magnituden 6,4–6,5 som har drabbat den indonesiska turistön Lombok, uppger landets myndigheter.

Skalvet inträffade tidigt på söndagsmorgonen när många fortfarande låg och sov. Flera byggnader har skadats i jordbävningen, som tros ha påverkat nationalparken Mount Rinjani, en populär destination för vandrande turister. Området stängdes på söndagsmorgonen på grund av risk för skred. (TT)

En kvinna och hennes två barnbarnsbarn har hittats döda i norra Kalifornien. De hittades i ett hem som förstörts i den brand som härjar i och runt staden Redding, uppger polisen i Shasta County.

De tre har inte identifierats med säkerhet, men med de nya dödsfallen har nu fem personer dödats i den så kallade Carr-branden.

Tidigare har en bulldozerförare och en brandman omkommit. En annan brandman har omkommit i den så kallade Ferguson-branden. (TT)