Nyheter

Nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

I Ystad ska en butik utsatts för skadegörelse under natten.

Två män greps i Malmö, misstänkta för inbrott i en bil.

Skåne

Strax före 02.30-tiden ska en person ha larmat polisen sedan hen hört höga ljud från en butik på Stora Östergatan i Ystad.

En patrull skickats till platsen, som konstaterar att någon krossat en ruta. En anmälan om skadegörelse har upprättats, uppger polisen via sin hemsida.

 

Två män, i 20-årsåldern respektive 30-årsåldern, har gripits för att ha försökt göra ett inbrott i en bil på Limhamnsvägen i Malmö. Polis skickades till platsen efter midnatt sedan en person ringt in och larmat om ett pågående inbrott.

 

Sverige

Kvinnan och mannen utsatte äldre personer över 90 år för grova stölder.

Nu dömer Örebro tingsrätt dem till fängelse, kvinnan i tre år och tre månader och mannen i tre år och fem månader.

Tillsammans har de begått nio fall av grova stölder, enligt rätten. De har via internet kartlagt äldre som de sedan besökt och stulit saker från.

Mannen och kvinnan ska tillsammans betala skadestånd till offren. (TT)

Ett nytt kompetensstöd som ska hjälpa vårdpersonal att upptäcka och bemöta patienter som utsätts för våld har nu lanserats i Sverige.

Även tandläkare kommer att kunna ta del av det nya webbaserade stödet, som tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid och Socialstyrelsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. (TT)

 

Världen

Minst 1 000 turister är strandsatta i Nya Zeelands Golden Bay sedan det tropiska ovädret Gita dragit in över land.

Myndigheterna säger att de överväger att evakuera turisterna med färjor från den avlägsna regionen längst norrut på landets Sydö, efter jordskred som har blockerat huvudvägen.

På andra platser i landet har stormen orsakat strömavbrott i tiotusentals bostäder, fällt träd och spolat bort vägar. (TT)

Två poliser har dödats i sammandrabbningar med tidigare medlemmar av gerillagruppen Farc i södra Colombia, enligt landets försvarsminister Luis Carlos Villegas.

Poliserna sköts ihjäl när de stoppade två män som öppnade eld i San Vicente de Caguan. Även en av angriparna dog.

Enligt ministern "pekar allt på" att männen tidigare var medlemmar av gerillagruppen Farc som ombildats till ett politiskt parti efter att ha slutit fred med regeringen 2016. (TT)